2 jun 2020 | Geloven

Zo klonk Pinksteren in de Domkerk, in Vleuten en in de Klaas

Geschreven door Redactie

Door Dick van Dijk

Pinksteren wordt beschouwd als de verjaardag van de Kerk. Met de instelling van het Citypastoraat Domkerk op 1e Pinksterdag 1970 kreeg de eeuwenoude Domkerk een functie als centrum van liturgie en kerkmuziek. 50 jaar later, op 1e Pinksterdag 2020, zou hier ruimschoots aandacht aan worden besteed.

In de Oude Willibrorduskerk van Vleuten zou het feest zijn, het gerestaureerde Bätzorgel zou op 1e Pinksterdag 2020 feestelijk in gebruik worden genomen.

Door Corona werden we op de proef gesteld en was het in beide kerken een gevoel zoals op Zondag Gaudete of Laetare, we verheugen ons op het  echte feest maar we moeten nog wel even wachten (Advent).

In de Domkerk klonk het preludium vanaf de Domtoren, stadsbeiaardier Malgosia Fiebig speelde ‘Prelude on Veni Creator’ van de Amerikaanse componist-beiaardier Ronald Barnes en tijdens de dienst klonk het jubileumlied ‘Dit is een huis’ (tekst van Sytze de Vries, muziek van Ignace de Sutter en Domcantor Remco de Graas. In Vleuten klonk Ps. 150 in de bewerking van Antoine Oomen.

Intussen wachten we als Kerk tot het moment dat de lofzang weer voluit kan klinken en alle klokken ons zullen oproepen ter kerke te gaan. Willem Barnard dichtte op één van de klokken van de Nicolaïkerk: “Kom maak u voor de dienst gereed, in deze kerk die Klaaskerk heet”. Deze klok zal weer klinken als de deuren van de Nicolaikerk voluit opengaan voor de eredienst. Tot die tijd roept de Mariaklok: ‘Ik roep tot allen hier beneden, houdt moed, er is voor u gebeden.

Gerelateerde verhalen

Meer

What if love is the masterplan?

Tijdens de Utrecht Pride op 3 juni stonden de deuren van de Jacobikerk open. Iedereen die behoefte had aan stilte, schoonheid, een toiletbezoek of een gesprek, was welkom. Dominee Wim Vermeulen had bijzondere ontmoetingen en fietste dankbaar weer naar huis. Al een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons