9 okt 2019 | Nieuws

Vesper Intro, 16 oktober

Geschreven door Harry Veenstra

Enkele malen per seizoen biedt de Werkgroep Getijden van Citypastoraat Domkerk een Vesper Intro aan. Een woensdagnamiddag waarop wij ons verdiepen in een facet van de vespers. Het informatieve programma wordt afgewisseld met zingen. Vervolgens gebruiken wij een eenvoudige maaltijd. Aansluitend kan het avondgebed bezocht worden.

ONDERWERP: Op 16 oktober staan wij stil bij de Choral Evensong.
Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, vertelt hierover. Zij is gepromoveerd op de Choral Evensong en predikant van de interkerkelijke pioniersplek Choral Evensong & Pub.

Een tipje van de sluier licht zij alvast voor u op:
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de Vespers en de Choral Evensong? In de Vesper Intro van 16 oktober staat deze vraag centraal. Om een antwoord te vinden op deze vraag, verdiepen we ons in het ontstaan van de Evensong in de 16e eeuw tijdens de Engelse Reformatie. De wortels van de Evensong liggen in de monastieke vorm van getijdengebed. Hoe is de Evensong opgebouwd? Wat is het Book of Common Prayer? Welke componisten schreven muziek voor de Evensong?
Sinds ongeveer 1980 worden er ook in Nederland Choral Evensongs gehouden. Hoe hebben de Evensongs in Nederland hun weg gevonden? Wat is de opzet van de interkerkelijke pioniersplek Choral Evensong & Pub in Utrecht? Wat is de betekenis van het eeuwenoude getijdengebed in onze post-moderne maatschappij? Er staan ook enkele fraaie hymns op het programma: O Praise ye the Lord!

Hanna Rijken

Programma:
16:30    Ontvangst met koffie en thee, ingang Domstraat
16.45    Vesper Intro programma in de Sacristie
18:15    Maaltijd in het Domcafé
19:00    Vesper in het Noordertransept

Voor informatie en opgave: vespers@domkerk.nl  of: 06-44704610

U bent van harte welkom!
Remco de Graas & Ine Pont

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons