8 feb 2024 | Nieuws, Uitgelicht

Wethouder bezoekt Roobolkapel, gaat mee plandelen

Geschreven door Redactie

Wethouder Dennis de Vries kwam op bezoek in de Roobolkapel op maandag 5 februari. ’s Middags was hij aanwezig bij de start van de campagne ‘Samen houden we Zuilen schoon’. Deze campagne wordt van harte ondersteund door de Roobolkapel, de huiskamer voor de buurt in de Cornelis Roobolstraat, Utrecht-Zuilen.

Wethouder De Vries is verantwoordelijk voor meerdere portefeuilles, waaronder Wijk- en Buurtaanpak. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk wethouder voor de wijken Noordwest en Zuidwest.

Onderweg opruimen.

Coördinator Wilma vertelt: “Vorig voorjaar zijn we in de week voor Pasen gestart met plandelen (De Geuzenwijk op zijn Paasbest). Plandelen dat staat voor wandelen en plastic oprapen.” (Het woord ‘plandelen’ is een combinatie van ‘wandelen’ en het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent. Het komt dus neer op wandelen en terwijl onderweg afval opruimen en meenemen.)

“Er is veel zwerfafval in de wijk. Vanuit de Roobolkapel hebben we het initiatief genomen om elke maandagmiddag te gaan plandelen in de wijk. Een groep kinderen gaat met een prikstok wandelend door de wijk plastic en ander afval opruimen. Ik heb de prikstokken en vuilniszakken bij me en om 15.30 uur starten we bij de speeltuin op het Rode Plein. En het leuke is: de groep kinderen en andere buurtbewoners die helpen groeit! Na een uurtje gaan we richting de Roobolkapel voor een spelletje, een praatje en een kop soep.”

Bijzonder.

“Wat ik bijzonder vind is hoe zo’n activiteit tot stand komt: De gangmaker van Kracht van Zuilen hoort van het stickerplan. Zij attendeerde het Wijkbureau Noordwest op de plandelgroep van de Roobolkapel. Ben Goes van SamenSchoonUtrech haakte aan, want die mag niet ontbreken. En last but not least werd Esther van DOCK er bij betrokken. Zij staat wekelijks op het Rode Plein met de sportbus en is ook een spin in het web. Zo kwam deze campagne gaandeweg van de grond. Heel mooi dat overheid, maatschappelijke, kerkelijke en diaconale organisaties willen faciliteren.”

“Maar de grootste impact maken de bewoners zelf. En dat voelde wethouder Dennis heel goed aan. Het Rode Plein was vandaag redelijk schoon. Maar toen we de Roobolstraat inliepen, zagen we de wethouder wel even schrikken. Toch gingen de kinderen ijverig aan de slag en namen de groep mee in hun enthousiasme.”

Stimulerend.

“We hadden met elkaar de handen vol om al het afval in de straat in de afvalzakken te deponeren. Bij de containeropstelplaats bleken rondom de containers losse vuilniszakken te staan. De harde wind blies alles de straat in. Niet leuk natuurlijk. Maar het is juist daarom enorm stimulerend dat de gemeente zo’n campagne start en dat wethouder De Vries niet bang is om vuile handen te krijgen. Met zijn komst krijgt het samen werken aan een schone wijk nog meer aandacht. Er waren veel nieuwe wijkbewoners aanwezig gisteren. Dat de wethouder zelf vroeger in Zuilen woonde en de wijk goed kende, zorgde voor leuke gesprekken aan tafel. En dat is precies wat we willen: een gezellige plek voor ontmoeting bieden dichtbij huis.”

Wil je ook helpen om de wijk schoon te houden? Om dan op maandag om 15.30 uur naar het Rode Plein om mee te plandelen. Check voor meer info over activiteiten op roobolkapel.nl.

De Roobolkapel bestaat dit jaar 70 jaar en is een initiatief van de Protestantse Diaconie Utrecht.

.

Foto door Gary Chan via unsplash.com

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Podcast over de klokken van Utrecht

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie 'Het geluid van Utrecht'. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via...

Lees meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons