9 jul 2024 | Nieuws, Uitgelicht | 0 Reacties

Podcast over de klokken van Utrecht

Geschreven door Redactie

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie ‘Het geluid van Utrecht’. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via de podcast blijven beluisteren, mét bijbehorende verhalen.

In de eerste editie van de podcast staat de Geertetoren centraal. UKG-luider Jan de Graaf praat met twee leden van het eerste uur, de rasverhalenvertellers Arie Noordermeer en Adri Onnekink over deze Utrechtse toren. Niet alleen doen zij het boeiende verleden uit de doeken, zij vertellen ook het spannende verhaal van het verkrijgen van de meest recente Geerteklok, die via een veiling gevonden is.

‘Het Geluid van de Geertetoren’ is via elk podcastmedium, zoals Spotify, te beluisteren. In de nabije toekomst zal het UKG ook afleveringen maken over andere luidlocaties, zoals de Domtoren, de Buurtoren en het Bartholomeusgasthuis.

Klokkenvordering

Om de klokken voor Utrecht te behouden, zijn allerlei listen ingezet. Klokkenvordering is een eeuwenoud fenomeen; in oorlogstijd lieten machthebbers hun oog al snel op de bronzen klokken vallen. Zo ook in de Tweede Wereldoorlog: Utrecht was rijk bedeeld met oude klokken en was het zeer de vraag hoeveel van deze klokken de oorlog zouden overleven. Toen de leider van de NSB, Anton Mussert, bij een toespraak na de inval van de Duitsers in 1940 min of meer spontaan een luidklok aan Hermann Göring schonk ‘om te worden versmolten ter versterking van de grondstoffenvoorziening’, werd het al duidelijk dat het niet bij het afvoeren van die ene klok zou blijven. De vraag was niet of, maar wanneer er een metaalvordering zou komen.

Met listen en lef lukte het in Utrecht om alle oude klokken op één na buiten schot te houden. Een geweldig resultaat, onder moeilijke omstandigheden. De stad en haar inwoners danken het machtige geluid van de vele carillons en luidklokken die Utrecht nog altijd rijk is aan deze fascinerende geschiedenis.

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons