26 mei 2021 | Leven, Nieuws

Utrechts inloophuis Het Knooppunt viert parel jubileum bescheiden

Geschreven door Andreas Havinga

Hoop om lustrum uitgebreider, feestelijker te vieren in het najaar.

Reden voor een feestje in de wijk Lunetten. Eerder deze maand (mei 2021) vierde inloophuis Het Knooppunt zijn 30-jarig bestaan. Vanwege corona gebeurde dit in bescheiden vorm. Wel hoopt het bestuur en coördinator Hans Harmsen om deze mijlpaal uitgebreider en feestelijker te vieren in het najaar.

Het Knooppunt werd op 14 mei 1991 door wijkkerken opgezet als een huiskamer voor mensen die tijdelijk of structureel niet goed mee kunnen komen in de samenleving. Velen van hen hebben weinig contacten en behoren tot groepen die het ’t minst getroffen hebben en die het minst in aanzien staan.

Aandacht schenken.

“We doen niet aan hulpverlening,” benadrukt Harmsen. “Wat we wel doen:  we schenken koffie, thee en aandacht. Het bezoeken van Het Knooppunt is voor sommigen een eerste stap na een periode van sociaal isolement of een opname in een instelling.

“We draaien de laatste vijf jaar uitsluitend met vrijwilligers. We bieden vijf dagen per week een inloopplek en wekelijks een spelletjesavond, een ruilwinkel en – samen met Stichting Voedselbank Utrecht – een voedselbank.

“Vóór Corona hadden we per week ongeveer honderd bezoekers. Het afgelopen jaar zijn we als Knooppunt ‘coronaveilig’ grotendeels doorgegaan, omdat onze gasten dit zo hard nodig hebben. We hebben o.a. in samenwerking met het buurtteam nieuwe mensen de weg naar de inloop/ontmoeting helpen vinden. En het aantal pakketten van de voedselbank is verdubbeld naar wekelijks 40.

Wereld van verschil.

“Een bijzonder voorbeeld van meeleven met onze gasten is de manier waarop we afscheid nemen als een gast overlijdt. De laatste keer dat dat gebeurde (enkele weken geleden), zou zonder onze inbreng alleen de uitvaartleider een kort woordje hebben gesproken in het uitvaartcentrum en zouden er maar zes mensen aanwezig zijn geweest:  twee van de uitvaartleiding en vier hulpverleners. Geen familie.

“Gelukkig had onze gast in Het Knooppunt een nieuwe familie gevonden. Nu kwamen er zes ‘Knooppunters’ bij, hadden we gezorgd voor een foto op de baar, vertelden vier van ons iets over de overledene en werden er vier liedjes gespeeld die wij hadden doorgegeven. Dat maakte een wereld van verschil. We gingen ook mee naar het kerkhof. Zo bleek Het Knooppunt eens te meer een heel bijzondere plek voor kwetsbare mensen te zijn.”

Partners.

Het Knooppunt – officieel Stichting Ontmoetingshuis Lunetten – wordt mede ondersteund door de Protestantse Diaconie Utrecht, maar krijgt inmiddels ook ondersteuning van niet-kerkelijke organisaties, zoals welzijnsorganisatie DOCK en de gemeente Utrecht. Tevens is er een samenwerkingsovereenkomst met de Voedselbank Utrecht. Daarnaast vormt Het Knooppunt een netwerk met De Wijkplaats in Lombok en de Roobolkapel in Zuilen.

.

.

Bron:  Nieuwsbrief, Nicolaïkerk, dinsdag 25 mei 2021

Verder lezen:  knooppuntlunetten.comlunetten.nl, diaconie-utrecht-helpt.nl en 20-jaar-knooppunt-in 2011

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons