9 nov 2021 | Geloven, Interview, Leven

Jean Bosco Rukundo is een bouwer van het eerste uur

Geschreven door Marieke van Willigen

#Nieuwe Utrechters

Jean Bosco Rukundo

Jean Bosco Rukundo (50) ontvluchtte de oorlog in Rwanda. Nu is diaken in de Eglise Wallone in de Pieterskerk. In het komende PUP Magazine van december staat een uitgebreid interview met hem. De afgelopen zomer werkte hij mee aan een waterputtenproject in Burundi. Hieronder een voorproefje van het interview en een link naar de film over het waterputtenproject, in het Frans.

Waar moest ik heen?

“Toen ik aankwam in Nederland, in 2000, had ik een tropenkleed aan, een wit gewaad. Het was eind november en het was koud. Ik had verschrikkelijke dingen meegemaakt. Op Schiphol was ik totaal gedesoriënteerd. Ik stond daar in mijn witte kleed, overal waren mensen en roltrappen, iedereen ging naar boven en naar beneden, iedereen had haast. Niemand keek. De Nederlandse taal klonk heftig en onnavolgbaar. Waar moest ik heen? Ik had geen idee. Toen zag ik een mevrouw in het Engels bellen, en Engels kende ik.”

Bruin? Ik ben hartstikke zwart!

“Ik werk nu in de verzorging, met ouderen en/of psychiatrische mensen. Ik doe het werk met plezier. Ik vind dat je moet doen wat je hand vindt om te doen. Ik krijg vaak reacties op mijn huidskleur. “Hij is zwart!” roepen ze dan bij binnenkomst. Ik maak er altijd een grapje van. Soms gaan ze met elkaar in discussie. “Hij is niet zwart, eerder bruin. Nee, donkerwit.” Dan zeg ik: “Ik ben niet bruin, ik ben hartstikke zwart.” En dan lachen we met zijn allen.”

Waterputten voor schoon water.

“Met steun van de Eglise Wallone in Utrecht, heb ik deze zomer gewerkt aan een waterputtenproject in Burundi. Eén van mijn dochters was ook mee en verder werkten we met een grote groep mensen, vooral locals. Met dit project willen we zorgen dat er waterputten komen voor schoon water, zodat mensen niet geïnfecteerd worden door ziektes vanwege het vervuilde water. Water is van levensbelang, en zeker in deze droge regio. Het was zo nuttig en het ging zo goed, dat ik met dit project door wil gaan komend jaar. Dat is administratief nog een heel gedoe, maar het is het waard. Je moet je als mens inzetten voor je naasten die dat nodig hebben.”

Meer lezen? In het decembernummer van PUP!

(Foto Jean:  Hans Kramer)

Gerelateerde verhalen

Meer

Blurring in de Kerk

Auteur: Iris Lammerts van Bueren - Foto: Ilaria Foresi . Wie mijn loopbaan langer volgt, weet dat ik ooit ben afgestudeerd op het fenomeen 'blurring' in de context van de voedselsector. Ik onderzocht het vervagen van grenzen in ambacht, verdienmodellen en outlets...

Lees meer

Incarnatie

Auteur: Len Borgdorff . Met ruim dertig mensen verbonden aan verschillende  protestantse Utrechtse kerken bezochten we ter lering, bezieling en ook voor ons eigen vermaak een aantal kerken en woordvoerders daarvan in Londen. Zondagochtend waren we in een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons