19 feb 2020 | Nieuws

Hedendaagse iconen te zien in PKN dienstencentrum tot einde april

Geschreven door Andreas Havinga

Anne-Marie van der Wilt, beeldend kunstenaar en theoloog,

exposeert haar 26 hedendaagse iconen

naar verwachting t/m 30 april 2020

in het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland.

 

Openingstijden:  kantooruren, maandag t/m vrijdag.

Locatie:  ingangshal van het Landelijk dienstencentrum, Joseph Haydnlaan 2A, Utrecht (Oog in Al).

 

Iconen scheppen ruimte.

“Iconen worden wel vensters op de hemel, ladders naar de eeuwigheid genoemd. Dit geeft aan dat het bij een icoon nooit om de icoon of afbeelding zelf gaat, ook niet om deze te aanbidden. Iconen laten geen natuurgetrouwe afbeelding zien. Ze geven een meer symbolische verbeelding om de kijker uit te nodigen door de icoon heen te kijken en zo te verwijzen naar het oerbeeld daarachter. Het oerbeeld verwijst naar God, Jezus, Maria en heiligen. Een icoon bevat een rijke schat aan symboliek.

Iconen scheppen ruimte voor verstilling, gebed en meditatie om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren. Juist in de overprikkelde tijd waarin wij leven zien we meer belangstelling voor iconen. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door iconen vanwege het licht, de kleuren, het mystieke en de verwijzing naar het goddelijke. Gaandeweg is bij mij het verlangen ontstaan om hedendaagse iconen te maken. In mijn werk volg ik de symboliek van de oude iconen, daarmee wil ik recht doen aan de historische authenticiteit. Op elke icoon is de Bijbeltekst waar de icoon op is gebaseerd aanwezig onder het zachtgele glas.

Iconen zijn het meest bekend als geschilderd, toch kende de oude traditie ook iconen gemaakt van glasmozaïek of textiel. Met deze hedendaagse iconen voeg ik mij graag in de traditie van iconen van glasmozaïek.”

Anne-Marie geeft regelmatig lezingen over de iconen.

Meer informatie  –  W: www.zin-in-kleur.com   E: vanderwilt@zin-in-kleur.com

 

Afbeelding: Doop in de Jordaan. Hedendaagse icoon van Anne-Marie van der Wilt.

(Weergave hier met toestemming van de kunstenares)

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons