12 jun 2021 | Geloven

Een gevoel van ’thuis’

Geschreven door Andreas Havinga

Na de prachtige Vierkrachtviering van 6 juni in de Tuindorpkerk – over het thema ‘WONEN’ – gingen acht wandelkoppels en enkele Zoomers op pad met de volgende vragen:

“Wat zou jij het liefst meenemen als je op weg zou gaan?“
“Wat zou jou onderweg naar het onbekende land een gevoel van ‘thuis’ kunnen geven?”

Wat ging er in de koffer?

De smartphone was voor een aantal mensen favoriet, omdat ie zoveel doelen dient: allerlei nuttige informatie, dierbare foto’s, teksten, gedichten, muziek, apps o.a. de CHRCH-app. Dichtbundeltjes waren een goede tweede, naast het liedboek en foto’s van dierbaren. Ook papier, pen en een notitieblok, want schrijven en tekenen is aandacht geven, focussen en rechtdoen aan de wereld om je heen.

Wat zou onderweg een gevoel van ’thuis’ kunnen geven?

Een plek waar je welkom bent, waar je aanvaard wordt en gewaardeerd, waar je jezelf kunt zijn. Want niet overal waar je komt, voel je je ook echt welkom en thuis. Veiligheid, houvast is van belang. Een specifieke geur kan je een thuisgevoel geven of het kijken naar de sterrenhemel. En het is fijn als je onderweg een kerk kunt binnengaan, een thuis om even tot bezinning te komen.

Wat zegt je keuze over wie jij bent?

Op weg gaan, het onbekende tegemoet, vraagt om vertrouwen, om een open houding. Dat vergt wel wat. De een kan dat beter dan de ander. Dat maakte het lied “Als ik onderweg een plek vind om te wonen, mag ik dan bij jou?“ zo bijzonder. Dat je niet alleen als mens vraagt om bescherming van Die met ons meegaat, maar dat die God ook vraagt:  Mag Ik dan bij jou? Eigenlijk zou je willen leven in een geheiligde ruimte, een ruimte waarin je open kunt staan voor wat er om je heen is, voor de ontmoeting met anderen. Een ruimte om recht te doen, aan de mensen, je omgeving en aan jezelf en aan Jou.

Zeker voor herhaling vatbaar

Een waardevolle wandeling en Zoommeeting en een zinvolle viering die, zeiden enkelen, “we eigenlijk wel met onze kinderen hadden willen delen!”

Dit was de laatste Vierkracht voor de zomer 2021. Op 5 september a.s. volgt de Vierkrachtstartzondag. Daarna 10 oktober, 7 november en 5 december. We zoeken naar mogelijkheden om deze wandelingen, thuisontvangsten e.d. voort te zetten, óók als we weer ‘gewoon’ naar de kerk mogen komen! Het is te bijzonder om te laten vallen.

.

.

Bron:  tuindorpkerk.nl

Fotomontage door Darkmoon Art op pixabay.com

.

Gerelateerde verhalen

Meer

What if love is the masterplan?

Tijdens de Utrecht Pride op 3 juni stonden de deuren van de Jacobikerk open. Iedereen die behoefte had aan stilte, schoonheid, een toiletbezoek of een gesprek, was welkom. Dominee Wim Vermeulen had bijzondere ontmoetingen en fietste dankbaar weer naar huis. Al een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons