26 jun 2019 | Nieuws, Reportage

Aan één tafel, als één familie.

Geschreven door Harry Veenstra

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, organiseerde Kerk in Actie overal in Nederland ‘Tafels van Hoop’ om vluchtelingen en Nederlanders met elkaar in contact te brengen.

Wereldvluchtelingendag in Utrecht begon passend bij het thema: in Villa Vrede is er geen elektriciteit. Door de enorme regenval van de vorige dag is er ergens lekkage ontstaan en er kan niet gekookt, noch koffie gezet worden. Dat is een uitdaging voor het team. Deze dag zou Villa Vrede juist koken voor de verwachte 80 mensen van vanavond…voor de door Kerk in Actie in gang gezette Tafels van Hoop, in Utrecht georganiseerd door de Domkerk.

Terwijl coördinatrice Wilma Rozenga van Villa Vrede regelt dat Samba kan koken in een 24uursopvang aan de Weerdsingel, wijkt Gevorg uit naar de keuken van het naburig Motioncentre, waar wel elektriciteit is, om de soep te koken. Djamilla en Fatiha bereiden hun rijst met spinaziesaus respectievelijk marokkaanse toetjes thuis.

Bij de Dom word aan het eind van de middag iedereen door het organiserend team hartelijk welkom geheten bij de bronzen deuren en verwezen naar een tafeltje met koffie, thee en lekkers. In de rondgang van de kerk zijn de lino’s en etsen van de expositie “Buiten de Mensentuin” te bewonderen. De kunstenaars en zielsverwanten Floribert Kadima en Grietje van Ginniken zijn zelf ook aanwezig, Floribert met zijn onafscheidelijk pet bekijkt zelf met een landgenote en haar dochter de Domkerk.

Midden in de Dom is één lange tafel voor 70 mensen gedekt, met veelkleurige rozen, die passen bij het tafelkleed en de fleurige servetten. Mensen van verschillende pluimage lopen de kerk binnen. Een heerlijke geur vult de ruimte als de mensen van Villa Vrede met de pannen vol voedsel binnenkomen

De avond is een succes, de sfeer is goed, de gesprekken geanimeerd. Het lukt om te ontmoeten met verschillende mensen van verschillende achtergronden. Naast mij hoor ik een uitwisseling van bijzonder voedsel: penis van het schaap, madame Jeanette. Verderop wordt er gelachen en conversatie gevoerd in het frans. Werkers van Kerk in Actie, iemand van het team van de Binnenkamer, collega Pia van het diaconaal team, mensen van de Dom, iemand van de Nicolacommuniteit en migranten uit Congo, Nigeria, Iran, Ethiopie, Eritrea, Guinee, Marokko, Ghana, jong en oud, man en vrouw, christen en moslim.

Aan één tafel, als één familie. Een tafel van hoop.

Marieke Sillevis Smitt, pastor voor en met vluchtelingen vanwege de diaconie van de PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons