26 mrt 2019 | Geloven, Nieuws

25 jaar vriendschap PGU – La Nativity Church, Accra, Ghana

Geschreven door Harry Veenstra

Al 25 jaar heeft de Protestantse Gemeente Utrecht een vriendschapsband met de La Nativity Church in Accra, Ghana. Die is te danken aan ds. David Kpobi, die eind jaren ’80 een aantal jaren in de wijk Lombok werkte en hier ook is gepromoveerd. Het is heel bijzonder als je een spoor van vriendschap achterlaat. We bezoeken elkaar over en weer en proberen elkaar te begrijpen.

Met al onze verschillen zijn we broeders en zusters. Vriendschap is gelijkwaardig, er is geven en ontvangen over en weer. Dat maakt deze band anders dan de vele projecten die vanuit Nederland naar ontwikkelingslanden gaan, waar ‘wij hier’ in de rol zitten van ‘gever’ en ‘zij daar’ in de rol van ‘ontvanger’. Daarin is dit contact misschien wel uniek.

Vorig jaar waren we met een groepje van 7 Utrechters te gast in Accra. We sliepen bij mensen thuis en volgden een intensief programma. Komende zomer komt er weer een groep Ghanezen naar Utrecht. Het zou heel fijn zijn als zij ook in onze gemeente gastvrij ontvangen zouden worden. Gastvrijheid is immers ons jaarthema!

Ik was vorig jaar in de gelegenheid mee te gaan en heb er heel veel van opgestoken. Heel graag zou ik iets vertellen over deze bijzondere vriendschap en enkele indrukken die ik opdeed met u delen. Twee dingen wil ik vooral benadrukken: 1. De manier waarop God overal aanwezig is in het dagelijkse leven, en de grote religieuze tolerantie in het land. 2. De oude handelscontacten tussen Nederland en Goudkust, zoals Ghana vroeger heette. De slavenhandel met name. Dat is een pijnlijk stuk van onze geschiedenis waar we meestal niet over praten. Dat is in Ghana trouwens precies zo. Daarom nodig ik iedereen die belangstelling heeft uit om te komen luisteren, kijken en praten over deze bijzondere leerzame vriendschap.

Wanneer: Dinsdagochtend 9 april, 10.15 uur
Waar: Nikola-kommuniteit, Maliesingel 63
Opgave graag voor 2 april via: aline.barnhoorn@gmail.com, of 06-83 56 74 47

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons