Interactief inspiratiefestival
Proef nieuwe vormen van zingeving in De Proeverij
Na een wending of crisis ontdekken veel mensen wat hen goed doet en zin geeft. Bijvoorbeeld meer creativiteit, beweging, poëzie of lichamelijkheid. Hoe geef je dat vorm in je leven? Journalist Pauline Weseman vroeg zinzoekers twee jaar lang naar hun nieuwe ideeën en vormen van zingeving, vanuit het christendom. Tijdens het inspiratiefestival De Proeverij op maandag 31 oktober zijn die vormen zelf uit te proberen.
Dans, massage, meditatie, rituelen maken of verhalen vertellen. Ervaar, beleef en proef tijdens De Proeverij tien nieuwe uitingsvormen van zingeving vanuit het christendom. Tijdens dit interactieve festival kun je je laten inspireren, in gesprek gaan en meewerken aan een gezamenlijk kunstwerk. Er zijn workshops van onder anderen PopUpKerk-voorman Rikko Voorberg, spoken word-artiest Rik Zutphen, alias de Droominee, Dansklooster, Tjitske Volkerink en Verhalenhuis Utrecht van Gottfrid van Eck. De Proeverij wordt gehouden in de Jacobikerk en Social Impact Factory in Utrecht tussen 14 en 18 uur op maandagmiddag 31 oktober, Hervormingsdag.
De Faculteit Religie & Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam organiseert De Proeverij in samenwerking met de Protestantse Kerk, dagblad Trouw en journalist en religiewetenschapper Weseman (1972), voorafgaand aan de Protestantse Lezing ’s avonds. Dit event is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar zingeving en een hedendaagse manier van geloven en die daarbij willen blijven putten uit christelijke bronnen, en voor mensen die als professional in een kerkelijke of religieuze setting werken en meer willen weten over vernieuwingen in het christendom.
De Proeverij is de afsluiting van een net zo journalistieke als persoonlijke zoektocht van Weseman naar de contouren van de geloofsbeleving en -uitingen van nieuwe gelovigen. Aanleiding was haar eigen crisis na het overlijden van haar man. Tussen september 2020 en juli 2022 schreef zij hierover zestien reportages en een beschouwend interview in dagblad Trouw en twee persoonlijke essays en negen interviews in Volzin, magazine voor religie en samenleving.
Alle artikelen zijn gebundeld in het boek Ziel zoekt zin, hoe verder als je geloof het niet meer doet, van Uitgeverij Zilt. Het boek wordt aan de start van De Proeverij gepresenteerd en is de hele dag te koop. In het boek staan interviews met onder anderen voormalig Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, post-pinksterpredikant Samuel Lee, bijzonder hoogleraar feminisme en christendom Mariecke van den Berg (VU/Radboud Universiteit) en levenskunstenares Ria Weyens. De reportages gaan onder meer over dans, Raja Christ Centered Yoga, kunst, duurzame diaconie, klimaatactivisme en waterspiritualiteit.
In het tweede deel van het boek staan duidende essays van Johan Roeland (VU), Mariecke van den Berg, Joris Vercammen en Johan ter Beek.
Bezoekers kunnen tijdens De Proeverij nu zelf meemaken wat in de reportages in Trouw is beschreven. Tien makers uit de serie zijn deze middag vertegenwoordigd. Er zijn drie workshopronden. Hierin volg je twee workshops naar keuze. In een derde ronde werk je aan het gezamenlijke kunstwerk van Bob Venus en ben je met medebezoekers in gesprek over het christendom van de toekomst: een nieuw licht op een eeuwenoud verhaal.
De Protestantse Lezing ’s avonds in de Jacobikerk sluit thematisch aan op De Proeverij. Hierin komen ook elementen terug van De Proeverij. Dan spreken ds. René de Reuver (scriba generale synode) en Annemiek Schrijver (presentator van het tv-programma De Verwondering) over secularisatie, sporen van zingeving in de samenleving, nieuwe vormen van zingeving en welke rol het christendom daarin speelt. Pauline Weseman neemt dan deel aan het panelgesprek. De Protestantse Kerk biedt een avondmaaltijd aan voor mensen die zowel proeverij als lezing willen bijwonen. De entree van De Proeverij is 15 euro.
Meer info en aanmelding: https://protestantsekerk.nl/thema/protestantse-lezing/
Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet | Pauline Weseman | paperback, 256 blz. | ISBN 9789493198357 | € 24,99 | Zilt | ook als e-book te koop, ISBN-e 9789493198364, € 12,50