11 nov 2023 | Nieuws, Uitgelicht

Youth for Peace van Sant’Egidio is winnaar van de Mantel van Sint Maarten 2023

Geschreven door Redactie

‘Tafels van hoop’ was dit jaar het thema van De Mantel van Sint Maarten, waarbij elkaar ontmoeten aan tafel en het bieden van hoop centraal stond. Maar liefst 17 Utrechtse vrijwilligersinitiatieven hadden zich aangemeld voor de diaconale stimuleringsprijs, die op vrijdag 10 november werd uitgereikt in de Domkerk.

De hoofdprijs ging naar het initiatief van Youth for Peace, de jongeren van de Gemeenschap van Sant’Egidio, die alleenstaande minderjarige vluchtelingen in de stad ontmoeten voor gezelligheid, spelletjes, samen eten en plezier. Met dit initiatief leren jongeren elkaars wereld kennen en waarderen.

De tweede prijs was voor Silomaatjes van Baptistengemeente Silo. Al vanaf de jaren ’80 trekken gemeenteleden – de Silomaatjes – en ex-gedetineerden samen op. De Silogemeente organiseert maandelijkse maaltijden en open bijbelgroepen voor deze groep Utrechters.

De derde prijs werd toegekend aan Warme Woensdag van Kerk op Zuilen. Elke woensdag wordt hun kerkgebouw, de Oranjekapel, opengesteld als warme plek voor voorbijgangers, buurtbewoners en gemeenteleden. Er is ook ruimte voor – vrijblijvende – deelname aan het middaggebed en daarna wordt er gezamenlijk geluncht met soep en brood.

Veelzijdig programma.

De prijsuitreiking werd omlijst door een veelzijdig programma met sprekers, presentaties en muziek. Er was medewerking van Jan Jorrit Hasselaar, econoom en theoloog, en een van de prijskandidaten, Duniya, een koor van buurtgenoten en nieuwkomers. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Rachel Streefland. Tv-presentator Sofie van den Eng was de dagvoorzitter.

Sint Maarten is een heilige uit de 4e eeuw en de schutspatroon van de stad Utrecht. Hij werd bekend door als Romeinse soldaat de helft van zijn mantel weg te geven aan een bedelaar. De Mantel van Sint Maarten is een stimuleringsprijs vanuit verschillende kerken in Utrecht.

Diaconale stimuleringsprijs.

Sinds een aantal jaren is er vanuit de kerken in Utrecht een stimuleringsprijs voor vrijwilligersprojecten op sociaal-maatschappelijk en diaconaal terrein, die opvallen door inspirerende, eigenzinnige of vernieuwende kenmerken: de Mantel van Sint Maarten. Verschillende geloofsgemeenschappen trekken hierin met elkaar op om initiatieven in het zonnetje te zetten, waarbij mensen, tijd, handen of middelen geven om er te zijn voor hun medemensen.

De Mantel van Sint Maarten is een initiatief van de gezamenlijke protestantse kerken in Utrecht. Ooit geïnitieerd door de Domkerk en later medegedragen door de Protestantse Diaconie Utrecht (PDU), de Katholieke Caritas Utrecht (KCU) en het Huis van Dominicus. Het evenement en de prijzen worden mogelijk gemaakt door een aantal financiers. Meer informatie op mantelvansintmaarten.nl

Lees hier het juryrapport van de 2023 editie van De Mantel van Sint Maarten.

.

.

.

Foto door citypraiser via pixabay.com

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote zorgen om de nieuwe kabinetsplannen met...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons