6 jan 2020 | Evenementen

Wereldgebedsdag, vrijdag 6 maart

Geschreven door Harry Veenstra

Iedere eerste vrijdag in maart gaat het gebed de wereld rond, elk jaar opnieuw, al bijna 100 jaar lang. Steeds bereidt een andere groep christenen de viering voor.
Dit jaar nodigen vrouwen uit Zimbabwe ons uit. Zij maakten de liturgie met als thema: ‘Sta op en ga!’

In het verhaal van de vrouwen klinkt verdriet door over het wrede verleden, het gewapend conflict en de verdeeldheid van de mensen.
Gelezen wordt het Bijbelverhaal uit Johannes, waarin we horen dat Jezus een langdurig zieke man bij Bethesda geneest. Tegen deze achtergrond klinkt de oproep van de vrouwen uit Zimbabwe: “Wij willen blijven staan voor verzoening in ons land; om vredestichters te zijn en om ons in te zetten voor de nodigen van vrouwen en kinderen.

In de vieringen klinkt muziek uit dit land, liggen producten op de liturgietafel en zijn er vele foto’s van dit land.

Wat deze dag zo speciaal maakt, is het feit dat gedurende 24 uur ergens in de wereld vieringen zijn waar dezelfde noden voor God gebracht worden, dezelfde gebeden worden gebeden en dezelfde Schriftgedeelten worden gelezen. Als de zon in het verre oosten opgaat over de eilanden in de Stille Oceaan, dan worden daar al de eerste diensten gehouden terwijl wij hier nog de datum van de dag ervoor schrijven. Uur na uur breekt voor mensen een nieuwe dag aan. Als het bij ons avond is, begint in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika de Wereldgebedsdag. Gelovigen uit 173 landen weten zich verbonden en bemoedigd door gebed. Door de bijeenkomsten op Wereldgebedsdag krijgt het christelijk geloof een internationale, oecumenische dimensie.

U bent van harte welkom bij alle vieringen!

Viering op 6 maart om 15.00 uur
in Transwijk, Hof van Transwijk 16, 3526 XB Utrecht.

Aan de viering in Transwijk werken mee
Lidy van Dijk namens de Wederkomst des Heren,
de huisgemeente van Transwijk
en ds. Jan-Erik Riemens.

Viering op 6 maart om 15.00 uur
in Zuylenstede, Perudreef 8, 3563 VA Utrecht.

Aan de viering in Zuylenstede werken mee
de Johannescentrumgemeente,
de St. Rafaëlkerk, de Evangelische Broedergemeente,
de huisgemeente in Zuylenstede
en ds. Nine Meynen.

Nine Meynen, Jan-Erik Riemens en alle vrijwilligers.

Gerelateerde verhalen

Meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer

Wake voor vrede en recht

Op 9 juni om 16.00 uur wordt in de Nicolaïkerk een ‘Wake voor vrede en recht’ gehouden met gebeden, indringende verhalen uit oorlogsgebieden, (Taizé) liederen, licht en stilte. Wees welkom om in de kring mee te zingen en te bidden voor de nood in conflictgebieden, om...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons