1 nov 2019 | Evenementen, Geloven

Wat is vergeving in ons eigen leven?

Geschreven door Harry Veenstra

Intervisiekring in vier avonden januari t/m april 2020 door Jan Willem Kirpestein & Jeanine Geijtenbeek

Vergeving klinkt mooi, maar is in de praktijk niet altijd voor de hand liggend. Want wat is vergeving eigenlijk concreet? Vaak weten we niet zo goed hoe dat moet of wat het precies inhoudt. Eerder hebben we een mening of oordeel over gedane zaken in ons eigen leven of in het leven van anderen. De vraag: ‘Wie of wat moeten wij vergeven of waar zou ik vergeven kunnen worden?’ is ook niet heel makkelijk met anderen te bespreken.

Wij geloven dat het concreet maken van vergeving een zoektocht is waarin we elkaar kunnen helpen. Vergeving is een kernbegrip in het christelijk geloof. Maar hoe ga je om met een knagend schuldgevoel jegens iemand die is overleden? Welke rol speelde je zelf in het familieconflict? Hoe deal je met met lastige herinneringen als je kind jou op afstand zet? Draag je schuld als je vanuit onmacht en onwetendheid anderen schade hebt berokkend en de gevolgen schrijnend zijn? Wat als je gepest hebt of bent? Of als je seksueel grensoverstijgend gedrag hebt getoond bij een broer of zus of zelf bent misbruikt? Hoe vergeef je een moeder die uit het leven stapte terwijl jij haar nodig had? Deze opsomming is makkelijk aan te vullen met tal van ingrijpende en minder ingrijpende voorbeelden uit ons leven.

In een intervisie achtige kring gaan we nadenken over wat wij onder vergeving verstaan en hoe het in ons eigen leven gestalte kan krijgen. Het delen van ervaringen en vragen kan bevrijdend werken. Als inleiding lezen we een klein boekje van Simon Wiesenthal met de naam ‘The Sunflower’. Hij beschrijft een situatie waarin hem om vergeving werd gevraagd maar die hij niet kon geven. Hij stelt aan het einde van het boekje de vraag:

‘En jij, wanneer je over deze trieste en tragische episode in mijn leven leest, leef je in en stel jezelf de cruciale vraag: ‘Wat zou jij gedaan hebben?’

Spreekt de kring je aan en wil je misschien meedoen? Of heb je vragen over de opzet?
Kijk op: www.jeaninegeijtenbeek.com/kring-vergeven. Je kan ook bellen op 06-33750325.

Gerelateerde verhalen

Meer

Preek van de Leek (21 april, Nicolaïkerk)

Linda Nooitmeer verzorgt de eerste Preek van de Leek van 2024 in de Nicolaïkerk, op zondag 21 april om 17.00 uur. Nooitmeer is geboren in Suriname, woont sinds haar 16e in Nederland en studeerde bedrijfseconomie. Zij is onder meer voorzitter van het NiNsee:  het...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons