17 sep 2021 | Interview, Nieuws

Waarderende gemeenteopbouw: een positief verhaal!

Geschreven door Gohar Hovanes

       

 

Sinds mei dit jaar is project Waardevol West flink op stoom. In de nieuwsbrief kon u er eerder al over lezen. De focus ligt momenteel op pijler 1 van het project: Waarderende gemeenteopbouw. Dat is een methode en die klinkt al goed, maar wat houdt het in, waar staan we nu in dit traject en wat zijn de volgende stappen? Hilbert Fleddérus, coördinator pijler 1 vertelt er vol enthousiasme meer over!

Met behulp van de methode Waarderende gemeenteopbouw onderzoekt team pijler 1 kort gezegd waar onze gemeenteleden warm voor lopen, wat ze waarderen aan onze gemeente en hoe we dat kunnen omzetten in toekomstbestendige activiteiten van onze gemeente. Daarbij uiteraard rekening houdend met aansluiting op de projectpijlers 2 (doorlopende leerlijn) en 3 (zinzoekers).

 

Hilbert, kun je ons vertellen wat jullie binnen pijler 1 tot nu toe gedaan hebben, waar waarderende gemeenteopbouw voor staat en wat de volgende stappen zijn?

Hilbert: ‘’Allereerst ben ik samen met onze predikant Mariska van Beusichem flink aan het brainstormen geslagen over de methode van waarderende gemeenteopbouw: wat houdt dat eigenlijk in en past de aanpak bij ons project? Het is een methode vanuit de organisatiekunde, die op een andere, positieve, manier leert kijken naar situaties in organisaties van bijvoorbeeld de kerk. Om vanuit dat perspectief ook op een positieve manier tot verandering te komen en niet vanuit problemen te blijven denken: kijk met andere ogen naar wat er wél is. De methode is al eerder succesvol gebleken bij andere organisaties, waaronder verschillende kerkgemeenschappen. We hebben een specialist op het gebied gevraagd om ons te ondersteunen bij het gebruik van deze methode en we zijn blij te vertellen dat Bert Bakker daar ja op heeft gezegd. Hij is expert op dit terrein en met hem bespraken we essentiële vragen zoals wat is de situatie nu, wat willen we veranderen en wat hebben we daarbij nodig uit onze gemeente.

Inmiddels is er een kerngroep samengesteld, die in vier fasen aan de slag gaat met het ophalen van verhalen uit onze gemeente. In de eerste fase formuleren we de kernvraag, die we gaan neerleggen bij zoveel mogelijk van onze gemeenteleden. Die vraag is nog niet definitief, maar denk bijvoorbeeld aan ‘Wat was het moment waarop u besefte: dit is voor mij de kern van de kerk/de gemeente?’ of ‘Wat was voor u een moment waarop de gemeente functioneerde zoals u dat het liefste zou zien?’ Met de kerngroep gaan we 13 september onder begeleiding van Bert Bakker oefenen hoe we verhalen kunnen ophalen rond deze kernvraag. In de tweede fase, na 13 september, gaan de kernleden bij de Kringen verhalen ophalen. We zijn ook nog op zoek naar gemeenteleden die andere gemeenteleden willen interviewen om daarmee zoveel mogelijk verhalen te verzamelen. We willen het liefst zoveel mogelijk verhalen – we denken aan 60 tot 70 stuks – om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van wat onze gemeenteleden nou de kern vinden van ons kerk-zijn. Daarna gaan we alles in fase drie analyseren: we bundelen soortgelijke uitkomsten en hopen daaruit de rode draad van alle verhalen te halen. We zijn ook benieuwd: zou de nadruk liggen op de diaconie, het pastoraat of waren de momenten van persoonlijk contact voor gemeenteleden het belangrijkst; het kan natuurlijk van alles zijn. We laten ons graag verrassen!

In januari/februari 2022 gaan we twee avonden organiseren voor gemeenteleden waarop we met hen op basis van de uitkomsten gaan dromen over wat we als kerk zouden willen. We hopen op kleurrijke en enthousiaste dromers, die mee willen dromen over de toekomst van onze gemeente op basis van wat wij als leden samen nou het belangrijkst vinden. In de laatste en vierde fase is de kern bekend en gaan we het omzetten in concrete activiteiten die het enthousiasme verder kracht bij gaan zetten. Natuurlijk bij alles rekening houdend met aansluiting op de activiteiten binnen de andere twee pijlers, waarmee we de cirkel van het totale project Waardevol West rondmaken’’.

Je klinkt enthousiast over dit traject Hilbert. Wat maakt het voor jou leuk om aan dit projectonderdeel te werken?

‘’Allereerst: de samenwerking met Mariska is erg prettig; ik ben al enthousiast over het project, maar door de positieve en constructieve manier van samenwerken krijg ik nog meer energie om dit onderdeel echt tot een succes te maken! Ook merk ik dat ik er veel van leer, zowel van Mariska als van onze expert Bert Bakker en zijn mooie ervaringen. Zo is Mariska altijd positief ingesteld, ziet zij overal een oplossing voor en weet dat ook goed over te dragen. Bert kan heel directe en schurende vragen stellen, maar die later wel nodig blijken te zijn geweest om een laag dieper te komen. Daarnaast is de methode op zich al ontzettend leerzaam. Zo spreken de kenmerken van de methode mij erg aan: gezamenlijkheid (de methode wordt ook wel ‘de gezamenlijke trektocht’ genoemd, dus niet van bovenaf opgelegd) en vertrouwen (achter elk probleem ligt een verlangen). Last but not least: Ik vind het fantastisch om mijn bijdrage te leveren aan een mooie toekomst van onze gemeente, waar ik zelf met mijn gezin ook toe behoor!’’

 

Tot slot voor nu nog één vraag Hilbert: wanneer is het projectonderdeel Waarderende gemeenteopbouw in jouw ogen geslaagd?

‘’Even denkend aan het ‘risico’ dat we een heel divers palet aan verhalen gaan ophalen, is het voor mij geslaagd als het ons lukt om uit al die verhalen, de kern waar het onze gemeenteleden écht om gaat naar boven te halen en dat elk gemeentelid zich daar dan ook in herkent. En uiteraard dat we dan in de loop van 2022 een mooie activiteitenkalender kunnen presenteren!’’

Meer weten over waarderende gemeenteopbouw? Bekijk dan de website http://waarderendegemeenteopbouw.nl/

Team Communicatie: Karin Hensen en Henno Willering

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons