10 sep 2021 | Evenementen, Geloven, Nieuws

Vieringen Johanneskerk

Geschreven door Gohar Hovanes

Het komende seizoen (2021-2022) zullen de vieringen in de Johanneskerk geïnspireerd zijn op het werk van Jonathan Sacks. Jonathan Sacks (1948-2020) was voormalig opperrabbijn van Groot-Brittannië, maar ook filosoof, theoloog, politicus en een veelgevraagd spreker in het publieke debat. Hij is buiten Engeland vooral bekend als auteur van een reeks boeken over de Thora – de vijf boeken van Mozes – waarin hij de klassieke noties en beelden uit de joodse traditie verbindt met actuele maatschappelijke vragen.

In zijn commentaren legt Sacks vaak verrassende accenten, spiegelt de bijbelverhalen veelvuldig met verhalen uit de Joodse midrash (rabbijnse bijbeluitleg), haalt er andere denkers, wetenschappers en religies bij en schuwt de actuele discussies niet.

Sacks grote kennis van de (Joodse) bijbel en zijn bevlogen betogen komen vaak uit bij één centraal thema: de vrijheid die God de mens gegeven heeft. Vrij om te zijn wie hij/ zij is en vrij om scheppend in de wereld bezig te zijn. Maar die vrijheid komt met de verantwoordelijkheid om een sociale wereld te scheppen waar ook de ander vrij kan zijn. Een boodschap die meer dan ooit actueel is.

In september beginnen de vieringen in de Johanneskerk met Genesis en in het voorjaar volgt Exodus. Sacks volgt in zijn commentaar op de boeken van de Thora de indeling die het Joodse leesrooster hem ten behoeve van de wekelijkse voorlezing in de synagoge aanreikt. Deze volgorde zal ook in de vieringen de rode draad vormen. Voor meer informatie, raadpleeg de website www.johannescentrum.nl

De boeken van Jonathan Sacks zijn in Nederlandse vertaling uitgegeven door Skandalon.

Gerelateerde verhalen

Meer

Preek van de Leek (21 april, Nicolaïkerk)

Linda Nooitmeer verzorgt de eerste Preek van de Leek van 2024 in de Nicolaïkerk, op zondag 21 april om 17.00 uur. Nooitmeer is geboren in Suriname, woont sinds haar 16e in Nederland en studeerde bedrijfseconomie. Zij is onder meer voorzitter van het NiNsee:  het...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons