14 sep 2021 | Evenementen

Utrechtse lezing is startsein nationale Vredesweek (18 sep.)

Geschreven door Andreas Havinga

Met de Utrechtse Vredesweeklezing wordt het startsein gegeven voor de nationale Vredesweek 2021. Burgemeester Sharon Dijksma, spoken wordartiest Zaïre Krieger, en pastor voor ongedocumenteerden Marieke Sillevis Smitt over het thema ‘inclusieve samenleving’.

Zaterdag 18 september, van 11.00 tot 12.30 uur (inloop vanaf 10.30 uur met koffie/thee)  I  Domkerk  I  Live aanwezig of via livestream (aanmelden verplicht).

Op weg naar een inclusieve samenleving is het thema van de Vredesweek 2021. De stad Utrecht herbergt 360.000 mensen, waarvan 130.000 met een migratieachtergrond uit 172 verschillende landen. Vanuit de Domkerk, samen met organisaties als PAX en Utrecht in Dialoog, en de gemeente Utrecht zelf ziet diversiteit als een rijke voedingsbodem voor samenwerking. Op weg naar een inclusieve samenleving problematiseert die diversiteit niet, maar neemt haar als een gegeven. Wij kiezen onze samenleving niet, maar we zijn elkaar gegeven. De vraag is niet of we wel of niet divers willen zijn, maar hoe we samen leven, samen wonen en samen werken.

Burgemeester.

Inclusief samenleven gaat niet zonder compassie, en compassie sluit nauw aan bij de missie van Sint Maarten, de schutspatroon van Utrecht. Op 12 april 2013 heeft Karen Armstrong, in het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht, in de Domkerk over compassie gesproken. Nu, acht jaar later, zullen onder meer burgemeester Sharon Dijksma, Zaïre Krieger en Marieke Sillevis Smitt opnieuw oproepen tot inclusie en compassie vanuit verschillende perspectieven. Burgemeester Sharon Dijksma zal ingaan op hoe Utrecht op weg is naar die inclusieve samenleving. Zaïre Krieger zal als spoken word artist haar Nederlandse vertaling van “The Hill We Climb” van Amanda Gorman voordragen. Marieke Sillevis-Smitt zal bijdragen vanuit haar inzet als pastor voor ongedocumenteerden in de stad Utrecht.

Inspiratiebron.

De Utrechtse Vredesweeklezing is de aftrap voor de Vredesweek 2021 en wil een inspiratiebron zijn voor ieder die zich inzet voor een rechtvaardige en inclusieve samenleving. Iedereen is welkom. Er is gelegenheid voor gesprek. De bijeenkomst wordt afgesloten met een informele ontmoeting onder het genot van een drankje, koffie of thee. De hele bijeenkomst kan ook via een livestream worden gevolgd.

Aanmelden is verplicht. Hierbij kunt u aangeven of u naar de Domkerk komt of dat u de live stream (YouTube) wilt volgen. Bij de laatste keuze wordt u een dag tevoren de toegangslink per mail gestuurd. Vragen en opmerkingen die via de chatfunctie in YouTube binnenkomen worden door de moderator in de Domkerk aan het panel voorgelegd. Geadviseerd wordt de websites van PAX en van de Domkerk in de gaten te houden omtrent de RIVM-richtlijnen die op dat moment gelden.

Enkele andere Vredesweek-activiteiten in Utrecht.

Zo 19 sep  –  Kerkdienst op Vredeszondag (Geertekerk, Binnenstad).

Wo 23 sep  –  Perspective on Israel and Palestine (Geertekerk, Binnenstad).

Za 26 sep  –  Oecumenische viering (Stadsklooster, Lombok).

.

Bron:  vredesweek.nl

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Preek van de Leek (21 april, Nicolaïkerk)

Linda Nooitmeer verzorgt de eerste Preek van de Leek van 2024 in de Nicolaïkerk, op zondag 21 april om 17.00 uur. Nooitmeer is geboren in Suriname, woont sinds haar 16e in Nederland en studeerde bedrijfseconomie. Zij is onder meer voorzitter van het NiNsee:  het...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons