28 jul 2021 | Leven, Nieuws, Video

Utrechtse inloophuis viert lustrumsfeest

Geschreven door Andreas Havinga

Het was feest in juni, want dit jaar, 2021, bestaat het Ubuntuhuis 10 jaar! Een geweldige prestatie, want dit kleine inloophuis voor en met mensen die kampen met (ex)dakloosheid, armoede en uitsluiting, weet zelf ook wat het is om financieel door het oog van de naald te kruipen.

Minder bekend dan haar grote dochter Villa Vrede en zonder kerkelijke achterban is het Ubunthuis net zo’n bijzondere plek in Utrecht die het volgens diaconie-werker Marieke Sillevis Smitt zo goed volhoudt vanwege twee dingen:  de trouwe en betrouwbare inzet van een aantal werkers en vrijwilligers; en de liefde voor mensen verwoord in Ubuntu: samen meer mens. Daar rust zegen op!

Een groot aantal ongedocumenteerden is verbonden met het Ubuntuhuis, een plek waar ervaringsdeskundigheid ook zeggenschap heeft; waar nooit over, maar altijd met de mensen gewerkt en besloten wordt. Dit DNA is ook overgebracht op Villa Vrede – het Ubuntuhuis stond mede aan de wieg van Villa Vrede.

(Het Ubunthuis is gevestigd in de wijk Lombok, Villa Vrede in Hoograven. Marieke Sillevis Smitt is predikante voor en met ongedocumenteerde vluchtelingen in Utrecht en medewerker van de Protestantse Diaconie Utrecht.)

.

Video:  ‘Lied van je Leven’

Kijk hier het video over het ‘Lied van je Leven’, speciaal samengesteld voor Grada, een van de oprichters van het Ubuntuhuis:

Het lied wordt ten gehore gebracht door het Ubuntuhuis en kunstwijkcentrum Het Wilde Westen. In deze video hoor je eerst waarom Bart, de initiatiefnemer van het project ‘Lied van je Leven’, vindt dat Grada een lied verdient heeft.

.

.

Bronnen:  Wij Wilhelmina, nieuwsbrief van de Wilhelminakerkgemeente, augustus 2021, en youtube.com > Lied van je Leven

.

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Podcast over de klokken van Utrecht

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie 'Het geluid van Utrecht'. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via...

Lees meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons