14 okt 2022 | Evenementen, Nieuws

Utrecht staat stil bij armoede en dakloosheid

Geschreven door Redactie

In de week van 10-17 oktober vallen Wereldvoedseldag, Werelddaklozendag én Wereldarmoededag. Drie issues die, in ons welvarende land, steeds meer mensen raken. Utrecht staat volop stil bij deze belangrijke momenten.
Verschillende organisaties organiseren gratis evenementen in deze week. De evenementen verbinden Utrechters met elkaar. Ze brengen bewustzijn, en zijn natuurlijk ook gewoon leuk om aan deel te nemen! We hopen dat veel Utrechters, van jong tot oud, deelnemen aan deze activiteiten:


Het Grote Utrecht Stadsdiner
Ook dit jaar schuift de hele stad als één grote familie aan voor het Grote Utrecht Stadsdiner. Op maandag 17 oktober zitten Utrechters uit alle wijken, van alle leeftijden en alle culturen met elkaar aan tafel. Organiseer zelf een etentje of schuif bij iemand anders aan.
https://stadsdinerutrecht.nl/

Gratis mini-festival over voedsel
Op zondag 16 oktober is er de hele middag van alles te doen in de bibliotheek op de Neude! Loop binnen en doe mee met een van de workshops, bekijk een tentoonstelling of luister naar een muziek optreden.
https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/armoede-daklozen-10-17-okt-2022.htm

Uit je dakloos
In de week van 10-17 oktober bouwen verschillende organisaties een woning op de Neude. Hiermee vragen ze aandacht voor alle Utrechters die op zoek zijn naar een huis. Je bent welkom om mee te bouwen aan het huis of mee te doen aan het programma.
https://www.uitjedakloos.nl/


Voedselworkshops

Hoe maak je voor weinig geld een gezonde maaltijd? Hoe werkt wecken en vacumeren? Je leert het tijdens de gratis workshops van Blik en Pot in het Johannescentrum, Margaretha van armadreef 14. Data: 4, 7, 11 en 14 oktober van 10-13 uur.
https://www.armoedecoalitie-utrecht.nl/nieuws/blik-pot/

Theatervoorstelling Zie de mens
Op 8 en 9 oktober is bij Het Wilde Westen de gratis theatervoorstelling ‘Zie de mens’ te zien. Gespeeld door mensen die zelf armoede meemaken en geïnspireerd zijn door de rebelse priester Joseph Wresinski.
https://www.hetwildewesten.nl/activiteit/zie-de-mens
Over armoede in Utrecht
Zo’n dertien procent van de Utrechtse bevolking leeft van een laag inkomen (<125% wettelijk sociaal minimum). Twaalf procent van de kinderen groeit op in een arm gezin. Dat zijn 3 à 4 kinderen per schoolklas.

Portretten van armoede
The Sharing Arts Society maakte prachtige korte video-portretten over armoede in Utrecht:
● Het verhaal van Cybille van blik en pot: https://www.youtube.com/watch?v=YoGf_IMgLJ8&t=12s
● Het verhaal van Lilith en Dennis over honger in je jeugd: https://www.youtube.com/watch?v=3UOjyWMlIt0
● Het verhaal van Sabiet van de Voedselbank Plus Leidsche Rijn: https://www.youtube.com/watch?v=K1DT5NKQI3g

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons