8 nov 2021 | Nieuws

Update Utrechtse ongedocumenteerden oktober 2021

Geschreven door Redactie

In deze update van afgelopen oktober over de ontwikkelingen in mijn werkveld met de ongedocumenteerden wil ik jullie graag schrijven over kleine stappen……..en groot plezier. Tevens blijf ik jullie voorbede vragen voor de vluchtelingen en de arbeidsmigranten en hun families, de hulpverleners én de gemeente Utrecht die (en daar ben ik trots op) als een van de eerste gemeentes noodopvang voor het overlopend ter Apel heeft geopend. Het (interreligieus) verband “Geestelijke verzorging bij crises” is inmiddels door de gemeente gevraagd om geestelijke steun aan deze mensen te verlenen.

Door: Marieke Sillevis Smitt

Daarnaast wil ik jullie attenderen op een evenement in november: de dag van de Raad van kerken op 20 november over en met ongedocumenteerden.

De tekst gaat door onder de afbeeldingen

Kleine stappen

In een zo ontzettend complex en voortdurend in beweging zijnd veld als dit is het vaak zaak om met kleine stappen alles simpel te houden. Ga voor de eenvoud van de helderheid. En dit is helder: ieder mens een dak boven het hoofd, ieder mens een maaltijd, ieder mens kleding, ieder mens de mogelijkheid mens te zijn en van betekenis, hetzij door (vrijwilligers)werk of door studie.

Ieder mens een dak boven het hoofd in Utrecht blijkt al een enorme opgave, zoals ik al eerder schreef. De stadsbrug sluit voor, zoals genoemd wordt: “niet-rechthebbenden”. Dat moet dan een papieren recht zijn, elke dakloze blijft natuurlijk mensenrecht-hebbend, welk papier ze ook missen. Een zestal is van Stadsbrug naar Toevlucht gegaan,  dat eigenlijk liever met kleine stappen het beddenaantal vergroot had, maar zichzelf nu opeens geconfronteerd ziet met een derde meer mannen. Op dit moment kampt Toevlucht dan ook met een gebrek aan vrijwilligers (ipv 1 vrijwilliger zijn er nu op momenten 2 vrijwilligers nodig op de grote groep) Blijf graag mensen op dit mooie vrijwilligerswerk attenderen. Hoewel veel vrijwilligers ook jong zijn, worden ouderen ook zeer gewaardeerd door de mannen!

Met kleine stappen proberen we toch ook nog steeds bij Stadsbrug ingang te vinden. Door mannen te weigeren zijn ze opeens niet weg. En: de bedden zijn er, het personeel is er…alleen het geld blijkbaar niet. Is daar nu niet een mouw aan te passen vanuit diaconie en NGO’s? Hierover proberen we in gesprek te komen. Jullie gebed hiervoor gevraagd.

Groot plezier

Het heeft een enorme aanlooptijd gehad, maar daar is hij dan: de nieuwe fietsenwerkplaats bij Villa Vrede. Het “kleine huisje” werd met gejuich binnengehaald. Ik ben heel benieuwd welke nieuwe dynamiek dit nu gaat brengen.

Groot plezier hebben we in de groep die vorig jaar rond twee ex-verslaafden in samenwerking met Huis van Vrede is ontstaan. Deze oktober nam degene die bij Jellinek liep, afscheid van de drie vrouwen daar (psycholoog, casemanager en arts) die hem hadden begeleid. Een prachtige foto is gemaakt van hen vieren, die, naar men zei, op het bureau van Jellinek gaat worden gehangen. Het is een geweldig wonder en getuigenis van een man die bijna 20 jaar dronk en nu clean is. Hij is zelf nu een steunpilaar van de groep, waar een aantal nieuwe ongedocumenteerden bij zijn gekomen, waaronder twee moslims geïnteresseerd in het christelijk geloof.

Groot plezier had ik zelf ook persoonlijk deze maand, omdat mijn boek “Provocatief Pastoraat, liefde, humor, uitdaging” uit is gekomen bij Skandalon. Ook dit is met kleine stappen en een lange adem tot een resultaat gekomen, waar ik blij en dankbaar mee ben. Tevens is het een neerslag van 20 jaar werken in dienst van de diaconie van de protestante gemeente Utrecht. Overal te koop en bij mij met korting 😉

Tot slot

Tot slot wil ik vertellen dat in de langste nacht van het jaar, van 20 op 21 december, we een nachtwake organiseren (van 19:30 – 8:00) om stil te staan bij de vluchtelingen die omkomen, verkommeren of weggeduwd worden aan onze Europese grenzen. “We” zijn Michel Badry (Pieterskerk), Mariska van Beusichem (Protestante gemeente Utrecht-West), Hermen van Dorp (Huis van Dominicus) en ondergetekende.  In het jaar waarin we een nieuw dieptepunt hebben bereikt met de “pushbacks” leek een wake ons nodig en passend.  Laat ons weten als je iets wilt bijdragen in die nacht: een gedicht, een muziekstuk, een gebed of anderszins. In de volgende update meer informatie over waar het precies plaats gaat vinden.

Rest mij nog je te danken voor je aandacht voor dit bericht en je een heel mooie novembermaand toe te wensen!

Marieke Sillevis Smitt

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Podcast over de klokken van Utrecht

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie 'Het geluid van Utrecht'. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via...

Lees meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons