20 nov 2020 | Nieuws

Stimuleringsprijs Mantel van Sint-Maarten 2020 verdeeld

Geschreven door Harry Veenstra

Diaconale presentie in coronatijd

Sint Maarten scheurde zijn mantel in tweeën, zodat hij die kon delen met een medemens die dat nodig had. Zo ook heeft de jury van de Mantel van Sint Maarten 2020 de stimuleringsprijs verdeeld over de ingezonden initiatieven.

Sinds een aantal jaren kennen gezamenlijke kerken rond Sint Maarten een stimuleringsprijs toe aan een Utrechts vrijwilligersproject op sociaal-maatschappelijk en/of diaconaal terrein dat opvalt door inspirerende, eigenzinnige of vernieuwende kenmerken: de Mantel van Sint-Maarten. Verschillende geloofsgemeenschappen trekken hierin met elkaar op om diaconale initiatieven te bekijken en in het zonnetje te zetten.

Vanwege de corona-situatie was het dit jaar niet mogelijk de prijs tijdens een bijeenkomst uit te reiken. Tegelijkertijd geeft een maatschappij met contactbeperkende maatregelen juist aanleiding om initiatieven voor maatschappelijk kwetsbare mensen te verzamelen en de prijs wél uit te reiken. Daarom was er dit jaar een online Mantel-uitreiking, zodat er ook nu een zonnetje kon schijnen op initiatieven waarbij mensen tijd, handen of middelen geven om er te zijn voor anderen. Vele initiatieven zijn genomineerd – en hebben een prijs gekregen:

  • Eykpuntgemeente: Samen eten in De Wijkplaats
  • ACU: 100 gratis afhaalmaaltijden
  • Buurthuis De Boog: Groepsapp Hart voor Overvecht
  • Johannescentrumgemeente: Cadeautje! 180 cupcakejes
  • BuurtMaaltijden en Al-Amal: Buurtmaaltijden in Overvecht
  • Tuindorpkerk: Bezinningsmaaltijd Tuindorp
  • Straatpastoraat Utrecht: Wekelijkse brunch op straat, Tafel van Twaalf to go
  • De Haven: Facebookgroep, Bel- en kookgroep, Afhaalmaaltijd
  • Stil Utrecht: In de gaten

Geheel in de geest van Sint Maarten hebben al deze initiatieven in dit bijzondere jaar een deel van de stimuleringsprijs ontvangen.

https://www.mantelvansintmaarten.nl/

Gerelateerde verhalen

Meer

What if love is the masterplan?

Tijdens de Utrecht Pride op 3 juni stonden de deuren van de Jacobikerk open. Iedereen die behoefte had aan stilte, schoonheid, een toiletbezoek of een gesprek, was welkom. Dominee Wim Vermeulen had bijzondere ontmoetingen en fietste dankbaar weer naar huis. Al een...

Lees meer

De nieuwe PUP is uit!

Lang geleden, ver weg, niets mee te maken. Sommige mensen gaan glazig kijken als het over het slavernijverleden gaat, voor anderen is het juist een gevoelige snaar. Het nieuwste nummer van PUP gaat over vrij zijn en over de onvrijheid als iemand zo op je neerkijkt dat...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons