14 jun 2019 | Evenementen

Ruimte waar het licht kan komen

Geschreven door Harry Veenstra

Zondag 7 juli vindt in de Janskerk te Utrecht een bijzondere viering plaats: de Vrienten-jubileumviering, met koor en orkest. Het is dan ruim tien jaar na de eerste uitvoering van deze prachtige compositie van Henny Vrienten. De viering brengt eigentijdse muziek en teksten, die geloven anno nu tot uitdrukking brengen.

Vrienten-mis
Ruim tien jaar geleden componeerde Henny Vrienten een mis voor de EUG/Janskerkgemeente. Met deze compositie verwezenlijkte hij een droom voor zichzelf en voor leden van de gemeente die de teksten aanleverden. De teksten verbeelden een taal die andere, eigentijdse dimensies aanreikt voor geloven. Bij deze teksten zijn elf composities gemaakt, die samen de muziek vormen voor een complete liturgie. De muziek neemt je mee in de cadans van een kalme golfslag; af en aan, zonder onderbreking gaat de cadans voort. Zo ontstaat er een intense, meditatieve sfeer die ruimte brengt  voor het Licht in hoofd en hart.
De totstandkoming van de muziek noemde Henny Vrienten ooit “het naar binnen toe componeren”; het moest verstilling brengen, muziek die je raakt en bemoedigt.

Van première naar nu
De premièreviering met koor en orkest was op 14 september 2008 in een bomvolle Janskerk. Ook de pers was aanwezig en er werden opnamen gemaakt voor cd. Dankzij de vele publiciteit, de verkoop van de bladmuziek en van de cd’s, is de Vrienten-mis landelijk bekend en geliefd geworden.  Niet alleen in de Janskerkgemeente worden dikwijls delen van de mis gezongen, ook in andere geloofsgemeenschappen is de muziek geliefd en ingeburgerd geraakt. 
Het Janskoor brengt op 7 juli 2019 nogmaals de gehele mis ten gehore, onder begeleiding van een professioneel orkest onder leiding van Hans Leeuwenhage.

Praktische informatie
De jubileumviering van de Vrienten-mis is op zondag 7 juli in de Janskerk. De viering begint om 11 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Om 10.45 oefenen we de liederen met de gemeente.
Entree is gratis. Bij de uitgang is een collecte als bijdrage aan de kosten van koor en orkest.

Gerelateerde verhalen

Meer

Veertig dagen in de Tuin

De veertigdagentijd is een tijd van bezinning. We leven toe naar Pasen, het feest van hoop en een nieuw begin. Juist nu is het belangrijk hoop te bieden aan mensen die wat extra aandacht goed kunnen gebruiken. Mensen die aan de rand van de samenleving zijn terecht...

Lees meer

Ruimte voor kerken in Utrecht

Kerken vervullen een belangrijke rol in onze samenleving. Op woensdag 7 februari spreken we graag met je door over hoe jij die rol ziet en hoe dat de lokale politiek raakt. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen rondom huisvesting en subsidies. En breder, over de rol van...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons