18 nov 2022 | Leven, Nieuws

Ruimte, stilte, licht. Een verslag van Retraite Schiermonnikoog.

Geschreven door Redactie

Tekst afbeelding: Utrechtse Janskoor

We waren met een mooi groepje van negen, inclusief de enthousiaste organisator, Ine Pont, en een pastoraal begeleider. Negen totaal verschillende mensen, qua karakter, achtergronden en redenen om mee te gaan: van het loskomen van een drukke baan, (mantel)zorg­taken of juist van eenzaamheid, bijvoorbeeld na het verlies van een partner. Mensen in een geloofscrisis of juist vol geloof en vertrouwen. Zelfs niet allemaal uit Utrecht.

Het thema van de retraite was ‘Getijden’. Iets waar je op zo’n Waddeneiland niet omheen kunt. Maar ook aanhakend bij de getijdengebeden in kloosters en kerken. Een ritme waar we een beetje van konden proeven door de ochtend- en avondgebeden die onze dagen omlijstten en waar al snel zelfs wat andere bezoekers bij aanschoven. De gebeden werden gehouden in de naast­gelegen St. Egbertkapel, die deze dagen volledig tot onze beschik­king stond. Het meest noordelijke kerkje van Nederland.

Het programma stimuleerde ons onszelf en de wereld om ons heen op een andere manier te ervaren. Stilte is daarvoor een eenvoudig, maar krachtig middel. Omdat iedereen stilte op een andere manier beleeft, werden er aan het begin gezamenlijk afspraken gemaakt, hoe die stilte samen vorm te geven. Verder was die stilte makkelijk te vinden in de ruige natuur van Schiermonnikoog.

Er was groot vertrouwen binnen de groep. We deelden persoonlijke en soms zelf emotionele ervaringen met elkaar. Maar ook wie dingen liever voor zichzelf wilde houden, was geen spelbreker en hoefde zich niet ongemakkelijk te voelen. Wie behoefte had aan een meer vertrouwelijk gesprek kon vrijelijk terecht bij de pastoraal begeleider.

Zo vaak als kon hebben we het natuurschoon en zijn verschijnselen bewonderd. De onbewolkte hemel zorgde ’s avonds voor een prachtig zicht op de Melkweg. En in de regenboog ervoeren we de godde­lijke boodschap: belofte voor hoop en toekomst.

Ook proberen?

Voor volgend jaar staan al twee nieuwe retraites gepland. In het voorjaar (27 t/m 31 maart) en in het najaar (25 t/m 29 september). De natuur is beide keren heel verschillend, maar ongetwijfeld steeds prachtig en eb en vloed blijven sowieso even mooi. De kosten zijn € 350 per persoon; een all-in-prijs, op de reis/boottocht en evt. fietshuur na.

Voor iedereen die even op een prettige en zinvolle manier tot zichzelf wil komen, los van je dagelijkse beslommeringen, een aanrader!

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons