26 apr 2020 | Nieuws

Ramadangroet in Lombok

Geschreven door Andreas Havinga

Brief aan moslimburen ter bemoediging.

“Vrede en alle goeds” schreef een groep joden en christenen uit de Utrechtse wijk Lombok in een brief aan hun moslimburen, ter bemoediging in de vastenmaand Ramadan. De brief werd gestuurd naar de Turkse en Marokkaanse geloofsgemeenschappen, respectievelijk de Ulu-moskee en de Assoena-moskee. De Ramadan begon op donderdagavond 23 april bij zonsondergang en eindigt op zaterdagavond 23 mei met Eid al-Fitr (Suikerfeest).

Lees hier de tekst van de brief van 21 april 2020:

Aan de gemeenschap van de Assoenamoskee en de Ulumoskee in Utrecht-Lombok

Beste mensen,

Bij gelegenheid van het begin van de maand Ramadan willen we jullie groeten. We beseffen dat dit  jaar de viering van de heilige tijd voor moslims getekend zal worden door de maatregelen van de overheid tegen het coronavirus. Wij kunnen ons voorstellen dat het moeilijk wordt om gestalte te geven aan de saamhorigheid met geloofsgenoten die vasten, bij het gebed, bij de momenten van bezinning en bij de maaltijd, die bij voorkeur met familie en vrienden wordt genoten. Juist op een moment dat er in geloof wordt gewezen op verbondenheid, wordt de pijn van de regels voor isolatie dubbel gevoeld. Wij hopen dat ondanks de fysieke afstand, die gehouden moet worden omwille van de gezondheid, moslims zich in de komende tijd uitdrukkelijk met elkaar verbonden voelen en dat zij de vreugde van de Ramadan bij het gebed, de bezinning en de maaltijd met familie en vrienden kunnen delen.

We hopen ook dat het ons als leden van verschillende gemeenschappen in Utrecht lukt de band met elkaar te bewaren, naar elkaar te blijven omzien en ons samen in te zetten voor een waardig leven voor iedereen. Wij wensen jullie  een gezegende tijd, Ramadan moebarak, ramadan karin – vrede en alle goeds.

Liberaal Joodse gemeente Utrecht,
Joram Rookmaker, rabbijn
Jan Erik Grunveld
Heleen Joosse
.
Rooms-katholieke gemeenschap Antoniuskerk,
Joep Beliën
Yosé Höhne-Sparboth
Gerrit Jan Westerveld
.
Protestantse gemeente Utrecht-West
Mariska van Beusichem
Josien Folbert

bron:   Nieuwsbrief, Kerk Utrecht-West, zondag 26 april 2020.

foto:  Pixabay.com

 

Filmpje: ‘Op afstand, maar toch samen’.

Tijdens de Ramadan worden er allerlei online activiteiten georganiseerd door de moslimgemeenschap in Utrecht. ‘Op afstand, maar toch samen’ is de kernboodschap van een filmpje, die de burgerlijke gemeente op 24 april online plaatste. Daarin vertellen verschillende Utrechters, waaronder Burgemeester Jan van Zanen, hoe zij dit jaar de Ramadan beleven.

Bekijk hier het filmpje op www.youtube.com

 

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons