14 jun 2023 | Nieuws, Uitgelicht

PThU verhuist naar Janskerkhof in Utrecht

Geschreven door Redactie

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) verhuist per september 2024 naar het Janskerkhof in Utrecht. De PThU heeft het pand Janskerkhof 12/Jansdam 14 aangekocht. Daarnaast werkt de PThU aan een overeenkomst met de Protestantse Gemeente Utrecht om gebruik te maken van de Janskerk en samen te werken met de oecumenische Janskerkgemeente.

Het College van Bestuur is verheugd de verhuizing te melden. Met goedkeuring van de Raad van Toezicht en in goed overleg met de Universiteitsraad heeft het college gekozen voor het Janskerkhof. Kees Boele, bestuursvoorzitter van de PThU, is verheugd: “Op het Janskerkhof hebben we panden gevonden die perfect aansluiten bij de missie en visie van de PThU zoals verwoord in het instellingsplan: kerk, academie en samenleving inspireren en vernieuwen.”

Zorgvuldige procedure

Tijdens een zorgvuldig selectieproces werden verschillende panden bekeken en beoordeeld aan de hand van het Programma van Eisen. De unieke ligging in de binnenstad, de goede bereikbaarheid met het OV, de academische uitstraling van het pand aan het Janskerkhof in combinatie met het gebruik van de Janskerk, de nabijheid van academische partnerinstellingen, kansen voor gemeenschapsvorming en vieringen maken de combinatie van deze panden een ideale locatie voor de PThU.

Joyce Ronday, voorzitter van de Universiteitsraad stelt over de keuze: “Ook de UR is zeer verheugd dat er een locatie gevonden is waar we kunnen bouwen aan de toekomst van de PThU. We verwachten dat het Programma van Eisen hier kan worden gerealiseerd zodat studenten en medewerkers op een inspirerende plek kunnen gaan samenwerken.”

Samenwerking met de PGU

Ook de samenwerking die de PThU wil aangaan met de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU), door de langdurige huur van de Janskerk, is uniek. Met de oecumenische gemeente van de Janskerk, die haar vieringen daar zal blijven houden, zullen verschillende samenwerkingsmogelijkheden worden uitgewerkt. Het bestuur van de Oecumenische Janskerkgemeente zegt: “De Janskerk is voor ons veel meer dan gewoon een gebouw, het is de ruimte waar het licht kan komen. Het is de plek waar we onze dromen en ons verdriet voor de Eeuwige brengen, waar we ons verlangen naar een wereld die klopt gaande houden. Het is mooi dat we met de komst van de PThU dat met meer mensen kunnen delen langs nieuwe wegen.”

Daarnaast biedt de kerk volop mogelijkheden voor lezingen, symposia en vieringen en voor allerlei vormen van verbinding met de stadsbewoners. De heer van Stuijvenberg, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de PGU zegt over de samenwerking: “De samenwerking past in de visie waarbij kerkgebouwen meerdere functies kunnen hebben. Daarbij wil de PGU samenwerken en het kerkgebouw delen met passende partners. Heel mooi als daarmee de liturgische invulling van het gebouw wordt zeker gesteld en historisch erfgoed aan toekomstige  generaties kan worden doorgegeven.”

Start

In de komende periode zal er een verbouwing plaatsvinden om Janskerkhof 12 geschikt te maken voor de PThU. Per 1 september 2024 zullen de premaster, master Theologie (Gemeentepredikant) en eenjarige master Theology in Utrecht starten.

Foto’s: Hans Kramer/PUP (Janskerkhof 12), GVR/Wikipedia (Janskerk)

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Podcast over de klokken van Utrecht

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie 'Het geluid van Utrecht'. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via...

Lees meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons