10 aug 2020 | Nieuws

Protestantse gemeenten collecteren voor noodhulp Beiroet

Geschreven door Andreas Havinga

Veel Nederlanders steunen de slachtoffers van de explosies in Beiroet. In de eerste 72 uur na het openen van Giro 555 werd al ruim € 2.2 miljoen gedoneerd.

Enkele wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente Utrecht collecteerden voor noodhulp aan de Libanese hoofdstad tijdens hun zondagdienst op 9 augustus. Daarmee reageerden ze op de oproep van Kerk in Actie, een van de Giro 555 partners.

Warme contacten.

“De Jacobi heeft warme contacten met Wilbert en Rima van Saane, die voor Kerk in Actie en de GZB zijn uitgezonden naar Libanon,” meldt de nieuwsbrief van de Jacobikerk. “De diaconie-collecte is bestemd voor noodhulp en hulp bij het herstel van de kerk.”

Keer twee.

De diaconie van de Nicolaïkerk besloot om de opbrengst van de collecte voor noodhulp aan Beiroet te verdubbelen. De collecte was oorspronkelijk bestemd voor de wijkdiaconie.

In de Tuindorpkerk is er een extra collecte voor Beiroet niet op een maar op twee zondagen: tijdens de diensten op 9 en 16 augustus.

Dringend nodig.

“De inwoners van de Libanese hoofdstad hebben dringend hulp nodig,” schrijven de Giro 555 partners in hun gezamenlijke oproep. “De ramp heeft ten minste 150 mensen het leven gekost, meer dan 5.000 mensen zijn gewond en 300.000 Libanezen zijn van het ene op het andere moment hun huis kwijtgeraakt.

“Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende dagen nog verder oploopt. Alleen in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken, en het gezondheidssysteem was al overbelast door de coronapandemie.”

Giro 555 werd afgelopen vrijdag (7 augustus) geopend voor donaties ten bate van de slachtoffers van de explosies in Beiroet.

 

Kerk in Actie partners in Beiroet.

Near East School of Theology:  De uitgezonden medewerkers van Kerk in Actie in Beiroet zijn ongedeerd gebleven. Wel is het gebouw van de Near East School of Theology (NEST) beschadigd door de explosies in het havengebied.

Wilbert en Rima van Saane en hun twee kinderen wonen en werken in het gebouw van de NEST, een klein drie kilometer ten westen van de rampplek. Maar op het moment van de explosies waren ze buiten de stad.

Wilbert van Saane is in augustus gestart als uitgezonden medewerker van Kerk in Actie in Beiroet. Hij zal cursussen verzorgen aan de NEST. Verder is hij studentenpastor en zal kapelvieringen en retraites organiseren. Ook coördineert hij programma’s voor buitenlandse predikanten om kennis te maken met het Oosters christendom. Hij en zijn gezin wonen en werken al geruime tijd in Libanon. De afgelopen zes jaar werkte hij als studentenpastor aan de Armeens-Evangelische universiteit in Beiroet.

De Near East School of Theology, een van de partners van Kerk in Actie in Beiroet, is het voornaamste theologsiche opleidingsinstituut van protestantse kerken in het Midden-Oosten en heeft een lange geschiedenis van bijna 90 jaar.

Middle East Council of Churches:  Ook andere partnerorganisaties van Kerk in Actie in het gebied zijn getroffen. Het kantoor van de Midden-Oosten Raad van Kerken (MECC) liep beperkt schade op. Alle medewerkers zijn veilig.

Youth for Christ:  In een jongerencentrum van Youth for Christ, in een achterstandswijk een klein twee kilometer ten oosten van de rampplek, is de schade groot. Ook het beroepsopleidingscentrum naast het jongerencentrum, het kantoor en de huizen van zes medewerkers zijn beschadigd.

.

Meer informatie op www.protestantsekerk.nl en www.kerkinactie.nl

.

.

afbeelding:  Middle East Council of Churches

.

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons