22 okt 2022 | Evenementen

Première compositie ‘Terwijl wij leven’

Geschreven door Redactie

Liederen die je in beweging brengen en uitnodigen om anders te kijken naar het alledaagse: dat is de liederencyclus ‘Terwijl wij leven’, die op 30 oktober in première gaat in de Utrechtse Janskerkgemeente. De première is de afsluiting van een reeks activiteiten in het Jubileumjaar van de gemeente. De viering is kosteloos toegankelijk.

De teksten zijn geschreven door pastor Kees van der Zwaard van de Janskerkgemeente. Ze zijn gebaseerd op gesprekken met gemeenteleden. De muziek is gecomponeerd door Bert van den Brink en verenigt elementen uit de traditie van de Engelse koormuziek met andere muziekstijlen, waaronder jazz. “Het zingen moet een zintuigelijke ervaring zijn”, zegt Van den Brink. Bert van den Brink is klassiek pianist en doceert piano aan het Utrechts conservatorium.

Hoop op verandering

In de teksten van Kees van der Zwaard worden ogenschijnlijk individuele levensverhalen aan hedendaagse zingevings- en bevrijdingsvraagstukken gekoppeld. Er is een spanningsboog te horen van uitzichtloosheid, naar hoop op verandering en de moed om in verzet te komen, en uiteindelijk de kracht om op te staan. Deze notie van bevrijding is universeel. Of het nu gaat om slavernij, dogmatiek of seksualiteit – altijd is er het verlangen om te ontsnappen aan vastgestelde kaders. De luisteraars worden aangezet tot nadenken over zichzelf in relatie tot de ander en de wereld.

Praktische gegevens

De première vindt plaats op 30 oktober om 11 uur in de Janskerk, Janskerkhof 26, Utrecht.
Uitvoerenden: het Janskoor o.l.v. Hans Leeuwenhage, Laurens de Man (toetsen), Maria Goetze (sopraan).

Livestream via janskerkgemeente.nl

De compositie kwam tot stand met financiële ondersteuning van het Ad Voogtfonds, Elise Mathilde Fonds, Stichting Kerk en Wereld, Interkerkelijke Stichting van het Kerklied, en het Ans en Hans Wouters-Hellebrekersfonds.


Over de Janskerkgemeente

De Oecumenische Janskerkgemeente bestaat dit jaar 50 jaar. In deze geloofsgemeenschap in hartje Utrecht komen mensen van alle leeftijden en vanuit verschillende christelijke en randkerkelijke achtergronden bij elkaar. Een kleurrijke gemeente wat betreft gender, culturele achtergrond en persoonlijke levensverhalen. Muziek is al decennia een speerpunt in de gemeente.

De Janskerkgemeente wil Kerk in de Stad zijn en zoekt verbinding met mensen buiten de kerkmuren. Muziek is daarvoor een krachtige manier.

Het Janskoor is een amateurkoor van ca. 25 leden dat door professionele musici wordt begeleid. Er zijn eerder composities voor de Janskerkgemeente gemaakt, waaronder een liturgische viering door Henny Vrienten.

Gerelateerde verhalen

Meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer

Wake voor vrede en recht

Op 9 juni om 16.00 uur wordt in de Nicolaïkerk een ‘Wake voor vrede en recht’ gehouden met gebeden, indringende verhalen uit oorlogsgebieden, (Taizé) liederen, licht en stilte. Wees welkom om in de kring mee te zingen en te bidden voor de nood in conflictgebieden, om...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons