10 jan 2023 | Geloven, Nieuws

Pelgrimage van een jaar – ‘De Lantaarn’ op reis door Utrecht

Geschreven door Andreas Havinga

Sinds januari 2022 pelgrimeert ‘De Lantaarn’ als teken van verbondenheid van de kerken in Utrecht. Van week tot week, van kerk naar kerk. Aanleiding voor deze bijzondere reis was dat de stad Utrecht haar ‘900 jaar stadsrechten’ vierde. Het motto van de pelgrimage is dan ook ‘Laten we met alle kerken het ene Licht van Christus doorgeven aan Utrecht 900’.

Op zaterdag 15 januari 2022 – aan de vooravond van de Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen – werd de Lantaarn aangestoken in de Rafaëlkerk (Utrecht-Overvecht), tijdens de Oecumenische Viering van Christelijk Utrecht. Het thema van de viering was ‘De Ster die leidt naar Jezus’.

Van daaruit vertrok de Lantaarn, bleef een week lang in de ene kerk en werd dan doorgegeven aan de volgende kerk. Daarbij wordt het begeleid door het Libretto, een boekje dat de route van de Lantaarn langs de diverse kerkelijke gemeenschappen uitstippelt. De route van waar de Lantaarn te gast was kunt u hier lezen.

De Lantaarn is een gezamenlijk initiatief van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK), het Platform Interculturele Kerken Utrecht (PIKU) en De Bovenkamer (een groepje voorgangers).

.

Bronnen: usrk.nl, tuindorpkerk.nl en katholiekutrecht.nl

Foto door Andreas Lischka via pixabay.com

Gerelateerde verhalen

Meer

What if love is the masterplan?

Tijdens de Utrecht Pride op 3 juni stonden de deuren van de Jacobikerk open. Iedereen die behoefte had aan stilte, schoonheid, een toiletbezoek of een gesprek, was welkom. Dominee Wim Vermeulen had bijzondere ontmoetingen en fietste dankbaar weer naar huis. Al een...

Lees meer

De nieuwe PUP is uit!

Lang geleden, ver weg, niets mee te maken. Sommige mensen gaan glazig kijken als het over het slavernijverleden gaat, voor anderen is het juist een gevoelige snaar. Het nieuwste nummer van PUP gaat over vrij zijn en over de onvrijheid als iemand zo op je neerkijkt dat...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons