7 apr 2023 | Evenementen

Paascantate op 1e Paasdag

Geschreven door Redactie

Op Eerste Paasdag wordt er traditiegetrouw in de Nicolaïkerk tijdens de vesper een Bachcantate uitgevoerd. Dit jaar is gekozen voor de cantate ‘Erfreut euch, ihr Herzen’ (BWV 66), geschreven voor alt, tenor en bas, koor, trompet, twee hobo’s, strijkers en basso continuo.

De eerste uitvoering van deze cantate was op paasmaandag 10 april 1724 in de Thomaskirche in Leipzig. Op Goede Vrijdag daaraan voorafgaand had voor het eerst de Johannes Passion geklonken. Voor de kerkelijke gemeente van de Thomaskirche eindigde destijds het Paasfeest niet met een uitvoering van een Passion. Zowel op Eerste- als Tweede Paasdag werden er ook cantates uitgevoerd. Cantate 66 heeft een bijzonder feestelijk openingskoor, één van langste openingskoren die Bach schreef.

Tijdens de vesper lezen we Lucas 24:13-35: het verhaal over de Emmaüsgangers. Aan de vesper wordt meegewerkt door ds. Bernard Luttikhuis – voorganger, Berry van Berkum – organist, Anne-Marieke Evers – alt, Henk Gunneman – tenor, Bram Trouwborst – bas, de Cappella di San Nicolaï en de Vespercantorij Nicolaïkerk o.l.v. Ko Zwanenburg. Je bent van harte welkom de vesper mee te vieren.

Paaszondag, 9 april  –  Aanvang 17.00 uur  –  Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 9, Utrecht (Binnenstad)  –  Meer informatie op nicolaikerk.nl

Gerelateerde verhalen

Meer

Heilige Nachten retraite

Van 25 december tot 6 januari 2024 kun je meedoen met de retraite-thuis voor de Heilige Nachten. Een inspiratieprogramma voor de kerstvakantie, met verhalen, meditaties, bezinningsvragen, rituelen voor deze beladen dagen tussen het oude en het nieuwe jaar. “Wat een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons