8 apr 2020 | Evenementen

Op weg naar Pasen – kerkdiensten online (9 t/m 11 april)

Geschreven door Andreas Havinga

Drie Dagen van Pasen:  Ook in deze bijzondere tijd leven we toe naar Pasen, het feest waarin we vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood.  Elk jaar staat de Stille Week in het teken van de Drie Dagen van Pasen – Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag – die uitmonden in het feest op Paasmorgen.

Heel anders:  Wél zullen dit jaar de Drie Dagen van Pasen vanwege de coronacrisis heel anders uitzien dan andere jaren. Immers: gewone kerkgang is niet mogelijk. De meeste mensen zitten binnen, alleen of met één of meer gezinsleden.  Alle vieringen vinden in zeer kleine kring plaats in de kerk, maar worden in grote kring gevierd met iedereen die meekijkt en meeluistert. Zo hopen we toch met elkaar Pasen te kunnen vieren.

.

1. ONLINE KERKDIENSTEN

.

Domkerk (Binnenstad).

Witte Donderdag 9 april:  dienst om 20.30 uur.
Goede Vrijdag 10 april:  dienst om 20.30 uur.
Stille Zaterdag 11 april:  Hart voor de stad.

Mee te beleven via youtube.com (beeld / geluid) en kerkomroep.nl (geluid).
Liturgie:   hier downloaden
Meer informatie:  www.domkerk.nl

Het gebruikelijke morgengebed op Stille Zaterdag komt te vervallen. Hier is echter wel een speciale liturgie voor geschreven, die u thuis in kleine kring kunt vieren. Geen Paaswake zaterdagavond, maar wel Hart voor de stad:  in de paasnacht leggen we in de Domkerk een Hart van Licht, als teken van het feest van Pasen. En op het Domplein (als hart van de stad) leggen we een ander groot Hart neer. (N.B. Ook deze activiteit vindt plaats in kleine kring.) We maken er een opname van zodat iedereen op Paasmorgen dit verbindende gebaar kan zien. Hiermee willen we elkaar én de Utrechters op het feest van Pasen een Hart onder riem steken. Verder lopen dit jaar de Paasnacht en de Paasmorgen in elkaar over en komen samen in een gecombineerde dienst op zondagochtend 12 april. (Er is dus geen Paaswakeviering op zaterdagavond.)

.

Jacobikerk (Binnenstad) / Nieuwe Kerk (Wittevrouwen).
In de Stille Week houden de Jacobikerk en Nieuwe Kerk iedere avond een gezamenlijke vesper.

Witte Donderdag 9 april:  vesper om 19.30 uur.
Goede Vrijdag 10 april:  vesper om 19.30 uur.
Stille Zaterdag 11 april:  vesper om 19.30 uur.

Mee te beleven via youtube.com (JK) (beeld / geluid), youtube.com (NK) (beeld / geluid) en kerkomroep.nl (JK) (geluid).
Liturgie:  hier downloaden
Meer informatie:  www.jacobikerk.nl

Van maandag tot en met woensdag waren de vespers opgenomen in de Nieuwe Kerk. Van donderdag tot en met zaterdag kun je de vespers direct volgen in de Jacobikerk via livestream, ook via youtube. Alle vespers zullen ook hier te vinden zijn. Iedere viering zal zowel een dominee van de Jacobi als van de Nieuwe Kerk een bijdrage leveren.

.

Witte Donderdag 9 april:  viering om 19.30 uur.
Goede Vrijdag 10 april:  viering om 19.30 uur.
Paaswake:  21.00 | 22.00 | 23.00 | 00.00 uur.
Paasnachtviering 11 april:  om 22.30 uur.

Mee te beleven via youtube.com
Liturgie:   downloaden via kerk-app CHRCH (voor gemeenteleden).
Meer informatie:  janskerkgemeente.nl

De vieringen in de Goede Week worden van tevoren opgenomen. Het zijn meditatieve vieringen van ongeveer een half uur en zijn mee te vieren op de gebruikelijke tijdstippen. De vieringen zijn te zien op de youtube-kanaal van de Janskerkgemeente en te vinden  op hun homepage. Het liturgieboekje is te vinden in de CHRCH-app. De uitzending via kerkdienstgemist vervalt hiermee.

.

Johannescentrum(Overvecht).

Witte Donderdag 9 april:  vieringing om 19.30 uur.
Goede Vrijdag 10 april:  oratoriumsliederen om 19.30 uur.
Stille Zaterdag 11 april:  Paasnacht om 21.00 uur.

Mee te beleven via kerkomroep.nl (geluid).
Liturgie:  via blauwe vak ‘Archief liturgieën’ > 2020)
Meer informatie:  wp.johannescentrum.nl

Er is een viering op de Witte Donderdag, de Goede Vrijdag en de Paasnacht. Voor de Witte Donderdag en de Paasnacht worden nieuwe vieringen opgenomen.
De viering van de Witte Donderdag is zelfs helemaal anders dit jaar, maar dat is gezien de omstandigheden ook wel begrijpelijk. Voor de Goede Vrijdag wordt gebruik gemaakt van een opname die eerder gemaakt is en waarin gezongen wordt uit het oratorium Als de Graankorrel sterft. In die opname hoort u onze gemeente zingen, samen met een deel van het koor.

.

Marekerk (De Meern).

Witte Donderdag 9 april:  schriftelijke overweging per mail om 19.30 uur.
Goede Vrijdag 10 april:  dienst om 19.30 uur.
Stille Zaterdag 11 april:  schriftelijke overweging per mail om 19.30 uur.

Mee te beleven via kerkomroep.nl (geluid).
Meer informatie:  info.marekerkdemeern.nl

Voor de Stille Week hebben we besloten om naast de Paasdienst de dienst van Goede Vrijdag door te laten gaan (beide digitaal), maar niet de dienst van Witte Donderdag en ook niet die van Stille Zaterdag. De diensten van Witte Donderdag zouden als geen ander in het teken staan van het (Laatste) Avondmaal, maar gezien de onmogelijkheid op dit moment om hier op een passende wijze invulling aan te geven zien we hiervan helaas af.  De traditie om de nieuwe Paaskaars binnen te dragen op Stille Zaterdag willen we uitstellen tot de eerste gelegenheid dat onze kerk weer open is voor onze gemeente. Laten we daar dan een extra feestelijke viering van maken!

.

Nicolaïkerk  (Binnenstad).

Witte Donderdag 9 april:  vesper om 17.00 uur.
Goede Vrijdag 10 april:  vesper om 17.00 uur.
Stille Zaterdag 11 april:  Paaswake om 17.00 uur.

Mee te beleven via youtube.com (beeld / geluid) en kerkomroep.nl (geluid).
Liturgie:  hier downloaden
Meer informatie:  www.nicolaikerk.nl

Bij  de verzorging  van de online kerkdiensten zijn maximaal 9 mensen betrokken. Dit zijn: vier leden van de cantorij, een predikant, een organist, een cantor, een ambtsdrager, een koster. Tijdens het opnemen van de online kerkdiensten wordt 1,5 meter afstand gehouden. Er worden geen handen geschud. De viering van Schrift & Tafel wordt uitgesteld tot het moment dat wij weer regulier als gemeente kunnen samenkomen. De ambtsdragers combineren tijdelijk de functie van ouderling, diaken en lector in een persoon.

.

Torenpleinkerk (Vleuten).

Witte Donderdag 9 april:  viering om 19.30 uur.
Goede Vrijdag 10 april: viering om 19.30 uur.
Stille Zaterdag 11 april:  Paaswake om 21.30 uur.

Mee te beleven via kerkdienstgemist.nl (beeld / geluid).
Liturgie:  op verzoek via e-mail.

.

Tuindorpkerk  (Tuindorp).

Witte Donderdag 9 april:  Sedervesper om 19.00 uur.
Goede Vrijdag 10 april:  Passieviering om 19.30 uur.
Stille Zaterdag 11 april:  Paaswake om 21.00 uur.

Mee te beleven via kerkomroep.nl (geluid).
Liturgie:  hier downloaden
Meer informatie:  tuindorpkerk.nl

De sedermaaltijd van Witte Donderdag kan niet doorgaan, tenminste niet in de Tuindorpkerk en niet met honderd mensen. Er komt wel een sedervesper, via de kerkomroep. Maar thuis kun je misschien wel de Haggada of een deel ervan volgen. We hebben gezocht naar een ‘behapbare’ Sedermaaltijd thuis. En zo is de maaltijd ooit ingesteld, als een maaltijd in kleine kring. De suggesties daarvoor vind je hier.

.

Wijkgemeente Utrecht-West (Wijkplaats, Lombok).

Witte Donderdag 9 april:  Schrift & Tafel om 19.30 uur.
Goede Vrijdag 10 april:  oecumenische viering (vanuit de Dominicuskerk) om 19.30 uur.

Mee te beleven via kerkomroep.nl (geluid).
Liturgie:  via de beamer-presentatie te volgen.
Meer informatie:  kerkutrechtwest.nl

Op Witte Donderdag is er in de Wijkplaats een dienst die u online kunt volgen. We denken wij aan Jezus die voor het laatst maaltijd hield met zijn leerlingen, hun voeten waste, waarna hij gevangen genomen werd. In de dienst zal met een heel klein groepje het avondmaal worden gevierd. Wij hopen dat u ervaart dat wij dit in verbondenheid met u doen. Misschien wilt u thuis ook een stukje brood en een beetje wijn of vruchtensap tot u nemen. Niets hoeft. Doe maar gewoon wat het beste bij u past. Door het tafelgebed mee te bidden kunt u hopelijk ook verbondenheid ervaren. Op Goede Vrijdag wordt een oecumenische viering vanuit de Dominicuskerk online uitgezonden. Deze kunt u gewoon via onze eigen site bekijken. In deze viering wordt het lijdensverhaal van Jezus gelezen en bezongen..

.

2. VIERINGEN ZONDER AANVANGSTIJD

.

Lutherse Kerk (Binnenstad).

Goede Vrijdag 10 april:  viering.

Mee te beleven via kerkomroep.nl (geluid).
Meer informatie:

Dit is een tijd van veel zorgen en angsten om onze dierbaren en in de wereld. Dit is een tijd van verdriet en pijn, van ziekte en dood. Dit is ook een tijd van veel redenen voor dankbaarheid. Van inzet voor hulp en troost. Dit is een tijd van gebed.

.

Wilhelminakerk (Schildersbuurt).

Goede Vrijdag 10 april:  viering, tweede deel.

Mee te beleven via youtu.be (Goede Vrijdag) en youtube.com (Drie Dagen van Pasen).

Met een klein groepje gemeenteleden hebben we een video-opname gemaakt van drie vieringen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag/Paaszondag. De vieringen zijn te bekijken op youtube. Gemeenteleden zonder toegang tot internet kunnen de diensten op DVD krijgen.

.

3. BEZINNINGEN

.

Protestantste Gemeente Leidsche Rijn (Kerkboerderij, Leidsche Rijn Oost).

We komen dit jaar niet bij elkaar op deze dagen voorafgaand aan Pasen, maar we hebben een handreiking doen uitgaan die je kan gebruiken voor persoonlijke bezinning. Met steeds een lied, gebed, Bijbeltekst of overweging. Deze wordt woensdag verspreid via een extra nieuwsbrief.

.

Kerk op Zuilen (Oranjekapel, Zuilen).

Op de ‘normale’ dagen dat er een kerkdienst zou zijn, wordt een bezinning geplaatst op de website. Deze ‘bezinning’ bestaat uit een korte video, muziek stukken en/of tips voor liederen en gebed. Iedere predikant vult dit in op zijn/haar eigen wijze.

.

.

Foto boven:  Voorbeeld van een luisterhoekje.  Weergave hier met toestemming van de Nicolaïkerkgemeente.

Inleiding met dank aan de Protestantse gemeenten van de Kerkboerderij in Leidsche Rijn, Kerk
aan de Linge in Leerdam, de Domkerk in Utrecht-Centrum en de Wilhelminakerk in Utrecht-Oost.

.

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer

Wake voor vrede en recht

Op 9 juni om 16.00 uur wordt in de Nicolaïkerk een ‘Wake voor vrede en recht’ gehouden met gebeden, indringende verhalen uit oorlogsgebieden, (Taizé) liederen, licht en stilte. Wees welkom om in de kring mee te zingen en te bidden voor de nood in conflictgebieden, om...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons