7 apr 2020 | Nieuws

Ook kerkmusici hard getroffen door Corona-maatregelen

Geschreven door Andreas Havinga

Oproepen om extra steun.   Speellijsten ter bemoediging.

Er zijn oproepen om kerkmusici een extra steuntje in de rug te geven. “Op deze manier ondersteunen we de musici die altijd voor een heel schappelijk bedrag bij ons komen spelen,” vermeldt de nieuwsbrief van de Nicolaïkerkgemeente. “Deze uitzonderlijke situatie vraagt om een uitzonderlijke reactie van onze kant.”

Kerkmusici zijn hard getroffen door de Corona-maatregelen. In wat voor hen een van de drukste tijden van het jaar had moeten zijn, zien ook zij hun inkomen fors dalen. “We kunnen ons eigenlijk geen Pasen voorstellen zonder trompetisten en de jaarlijkse paascantate. En toch zal dat dit jaar helaas de realiteit zijn.”

Hart onder de riem steken.

In de Domkerk gaan de concerten op zaterdagmiddag in april en mei niet door. “Nu we concerten deze periode afgelasten, worden vooral onze professionele musici hard getroffen, doordat ze in deze normaal gesproken drukke tijd hun inkomen zien inklinken,” vermeldt de website van de Domkerk.

“Om de musici, die zo belangrijk zijn voor de Zaterdagmiddagmuziek te ondersteunen en een hart onder de riem te steken, vragen we onze donateurs en concertbezoekers een extra donatie te doen. De opbrengst zullen we verdelen onder de musici die al ingeroosterd waren in deze periode.”

Hoop, bemoediging putten.

Ook de Bachcantates in de Geertekerk en de Choral Evensongs in de Janskerk zijn afgelast tot einde mei. “Voor de professionele musici die met Bachcantates Utrecht meewerken is deze maatregel extra pijnlijk, omdat ze in deze normaal drukke passieperiode hun inkomen zien verdampen.” De Stichting Utrechtse Bachcantatediensten roept daarom de donateuren op een extra donatie te doen, “waarmee we dan zo goed als mogelijk onze gedupeerde musici tegemoet kunnen komen”.

De Schola Davidica heeft een aantal Spotify-speellijsten samengesteld van muziek voor deze Goede Week en voor de afgelaste Evensongs. “Zo kunt u in een moment van bezinning toch genieten van de prachtige muziek die er in de loop van de eeuwen is gemaakt en hoop, bemoediging putten uit de woorden en klanken van deze muziekstukken.”

 

Praktische informatie

Informatie over hoe men een extra donatie kan doen ten bate van de kerkmusici is te vinden op deze websites:

Domkerk – U kunt uw gift overmaken o.v.v. ‘extra donatie corona’. De gegevens van de bankrekening staan vermeld op de website van de Domkerk

Nicolaïkerk – U kunt uw gift overmaken o.v.v. ‘Muziekfonds Corona’. De gegevens van de bankrekening staan vermeld op de website van de Nicolaïkerk.

Bachcantatediensten (Geertekerk) – U kunt uw gift overmaken o.v.v. ‘extra corona donatie’. De gegevens van de bankrekening staan vermeld op de website van de Utrechtse Bachcantatediensten.

 

Foto:  A. Havinga

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons