Liturgie voorbereid door vrouwen in Stille Zuidzee archipel.
Vorig jaar werd de Wereldgebedsdag net voor de eerste lockdown gevierd, in maart 2020. Dit jaar zijn er geen lokale fysieke vieringen in Nederland, wél één digitale viering, alhoewel niet via livestream, maar als youtube-film. Zonder de pandemie zouden de meeste vieringen in de avond van vrijdag 5 maart hebben plaatsgevonden. (Klik hier om de opname van de Wereldgebedsdag-viering te bekijken.)
Thema:Â ‘Rotsvast’
Iedere eerste vrijdag in maart gaat het gebed de wereld rond, elk jaar opnieuw, al bijna 100 jaar lang. Steeds bereidt een
groep christelijke vrouwen in een ander land de viering voor. Dit jaar is de liturgie voorbereid door vrouwen in Vanuatu, een archipel in de Stille Zuidzee. Het thema van de viering is ‘Rotsvast’ (hertaald uit het Engels: ‘Build on a Strong Foundation’), naar aanleiding van Mattheüs 7: 24-27.
Samen bidden, vieren, delen
.
Wat deze vrijdag elk jaar tot een speciale dag maakt is dat gedurende 24 uur ergens in de wereld gebedsdiensten plaatsvinden, waar dezelfde noden voor God gebracht worden, dezelfde gebeden worden gebeden. Het is een ketting van gebed door de hele wereld. Samen bidden, samen vieren en samen delen.
.
“Heel blij dat Wereldgebedsdag er aan komt”
.
Ondanks de pandemie zal de Wereldgebedsdag dit jaar ook in Utrecht niet onopgemerkt voorbijgaan. “Eigenlijk zijn we heel bij dat Wereldgebedsdag er aan komt,” schrijft geestelijk verzorger Jan-Erik Riemens in een nieuwsbrief. Vorig jaar waren er nog fysieke vieringen, voornamelijk in woonzorgcentera, in Overvecht, Rivierenwijk, Transwijk en Vleuten. “In de verpleeghuizen in Utrecht waar ik geestelijk verzorger ben, kunnen we helaas (nog) geen vieringen houden,” aldus ds. Riemens.
.
“Toch wordt ook dit jaar uitgekeken naar de Wereldgebedsdag. “Zo kunnen we als huis toch rond zin en geloof iets delen. Juist nu mensen niet samenkomen kan het hen helpen zich verbonden te weten met anderen. Door zich aan te sluiten bij de wereldwijde keten van gebed en te denken aan de mensen in Vanuatu.
.
“Op basis van de liturgie maken de collega van welzijn en ik een boekje. Dit omvat een aantal gedeeltes uit de aangeboden liturgie. We brengen dit 5 maart persoonlijk aan huis. Het thema spreekt aan. Het gaat over een huis op de rots. Het gaat over het fundament onder ons leven. We vertalen dit ook naar het wonen in ons verpleeghuis.
.
“Voel je je gezien en gehoord, hoe kom jij tot je recht? Hoe ontvang jij aandacht, hoe geef je dat zelf? Dit komt in de meditatie naar voren.
.
“Die dag ligt in het restaurant een placemat in de kleuren van de vlag van Vanuatu. Ook worden er van pakken melk kleine huisjes gemaakt.
.
“Zo kunnen we juist in deze vertraagde tijd niet vergeten te denken aan hen die in mindere omstandigheden leven. Zo worden we ons bewust van onze eigen zegen. Ik wens u een vreugdevolle ervaring” schrijft ds. Riemens in de februari-nieuwsbrief van het Nederlands Comité Wereldgebedsdag.
.
.
.
.
Foto:Â Elk jaar krijgt een kunstenares de opdracht om het voorblad van het Wereldgebedsdag-liturgieboekje te illustreren. Dit jaar is het kunstwerk gemaakt door Juliette Pita (zie foto), de bekendste kunstenares in Vanuatu. Haar kunstwerk is te bekeken op de website
www.wereldgebedsdag.nl
.
.