3 sep 2020 | Nieuws

Onderzoek digitale kerkdiensten in coronatijd

Geschreven door Andreas Havinga

Een student van de Theologische Universiteit te Kampen heeft onderzoek gedaan naar digitale kerkdiensten in Utrecht in de coronatijd. In de jongstleden uitgave van de Hoefmail is een link naar de samenvatting van het onderzoek ‘Digitaal vieren in coronatijd’. De Hoefmail is de wekelijkse nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente Leidsche Rijn.

In het bijzonder wordt aandacht geschonken aan de viering van het Avondmaal in coronatijd. Het laatste hoofdstuk gaat over de vraag of een digitale kerkdienst wel echt is. Het onderzoek werd eind juni als bachelorscriptie gepubliceerd.

Theologiestudent Mark Joosse deed het onderzoek in maart en april. Onder de kerken en gemeenten waarvan hij ingevulde vragenlijsten ontving, waren acht wijkgemeenten en een pioniersplek van de Protestantse Gemeente Utrecht, en ook de Protestantse Gemeente Leidsche Rijn.

Voor zijn onderzoek keek Joosse naar 20 Utrechtse kerken en gemeenten van een viertal kerkgenootschappen:  de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv), de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Joosse woont in Utrecht en is lid is van de Rehobothkerk (GKv Utrecht-Centrum).

.

Links naar het onderzoek ‘Digitaal vieren in coronatijd’ van Mark Joosse:

Voor de samenvatting, klik hier.

Voor de volledige versie, klik hier.

.

.

bericht:  fah, 3 september 2020.

foto met vriendelijke toestemming van de Nicolaïkerk.

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons