18 feb 2021 | Nieuws

Nu geen Ghana-reis – wel een warme vriendschap

Geschreven door Harry Veenstra

Net nu wij hier even een ouderwets witte en koude Hollandse winter hebben, willen we u graag laten delen in de warme vriendschap tussen Ghana en Utrecht.

Al ruim 25 jaar heeft de PGU een bijzondere vriendschapsband met de Presbyteriaanse Nativity gemeente in La, een wijk in de hoofdstad Accra. Om beurten komt een delegatie van de ene gemeente bij de ander op bezoek. Elke keer een heel speciaal gebeuren.

Een bezoek aan onze Ghanese broers en zussen stond ook dit jaar op de planning. Helaas gooide ook hier ‘corona’ roet in het eten en moesten we de reis een jaar verschuiven. Nativity had ons heel graag ontvangen, maar gelukkig is er bij hen alle begrip voor de situatie. Ook zij kampen met allerlei beperkingen.
We hopen dat in 2022 een leuk groepje nieuwsgierige PGU-betrokkenen de reis wel kan maken. Als je geïnteresseerd bent, hou onze berichten dan zeker in de gaten.

Dit alles betekent niet dat de vriendschap bekoelt. In tegendeel. 
We hebben op allerlei manieren contact. En de vriendschap werkt ook verder door. Zo hoorden we dat een oud-Ghanareiziger te hulp was gevraagd bij een jonge Ghanese vrouw die in Nederland in de medische mallemolen terechtkwam; eenvoudigweg wat kennis van cultuur en taalaccent bleek hier een boel positiefs te kunnen doen!

Ook de WhatsApp-groep met ruim 40 deelnemers uit zowel Ghana als Utrecht staat soms roodgloeiend. Het kan dan gaan om enthousiaste verjaardagsfelicitaties, persoonlijke nieuwtjes, het delen van onze witte wereld of grappige filmpjes, maar ook om diepzinniger verhalen en meditaties die inzicht geven in elkaars denken en geloven. Heel verrijkend.

En rondom Kerst hebben we heuse zelfgemaakte filmpjes met Kerstboodschappen en -wensen uitgewisseld.

Omdat een persoonlijk bezoek er nu even niet inzit, denken wij in Utrecht – maar ook onze Ghanese vrienden van Nativity – na hoe we de komende periode mogelijk wat intensiever en nog persoonlijker contact kunnen hebben. Of wellicht toch iets samen (online) kunnen doen. Ook de Utrechtse kerken nemen soms initiatieven hiertoe. Zo heeft Utrecht-West op hun 40-dagentijd-kalender een Ghanese bijdrage gepland.


Als je ook ideeën hebt, of vragen over de vriendschapsband, mail ons dan gerust!
Zo hopen we met elkaar deze bijzondere vriendschap ook nu heel warm te mogen houden.

Ghanacomité Utrecht
(ghanacomite@gmail.com)

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Podcast over de klokken van Utrecht

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie 'Het geluid van Utrecht'. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via...

Lees meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons