11 feb 2022 | Evenementen

Nederland en de trans-Atlantische slavenhandel

Geschreven door Gohar Hovanes

Toen de Nederlandse republiek zich aan het begin van de 17e eeuw opmaakte om een wereldhandelsrijk te worden was het land al meer dan 300 jaar vrij van slavernij. In het jaar 1300 had  de Franse koning de slavernij in zijn rijk afgeschaft. Deze ongekende ingreep in de menselijk geschiedenis  werd destijds overgenomen in slechts enkele andere noordwest Europese landen, waaronder de Nederlanden. In de  rest van Europa en de wereld bleef slavernij bij de mensheid horen, tot vaak na 1900.

Toen de Republiek zijn vleugels over de wereld ging uitspreiden kwam de vraag of dat kon zonder slavernij. Nee zei de zakelijke elite, ja was de repliek van veel BN’ers en predikanten en ook van de Dordtse Synode. Gaande de jaren en op de wind van de overzeese successen verwoei de discussie en werd Nederland een wereldrijk met veel meer dan anderhalf miljoen slaven.

Wat hebben betrokken voorouders van ons met deze mensen gedaan? Zij hadden geen Verenigde Naties , hun geweten was anders gevormd dan het onze. Maar de Bijbelse woorden over slavernij moeten ook hen aangesproken hebben, of niet! Wat kwam er terecht van de opdracht tot naastenliefde? Hoe moeten/kunnen nog wij oordelen over de feiten van toen? Wat zouden wij nu nog kunnen doen?

De voordracht zal voornamelijk gaan over de trans Atlantische slavenhandel en met name over Suriname omdat daar tot heden het meeste onderzoek is verricht.

Kees van Veelen, emeritushoogleraar Neurochirurgie aan de Universiteit Utrecht, heeft een studie gemaakt van de Nederlandse slavernij, mede omdat enkele van zijn voorouders hebben gediend in de VOC of WIC.

 

Wanneer: Donderdag 17 maart 20:00 uur, zaal open om 19:45 uur

Locatie: Tuinzaal, Nicolaasdwarsstraat 14, 3512 XH Utrecht

Aanmelden: VenT@nicolaikerk.nl of een bericht naar 06-13 49 48 67

Meer informatie: https://www.nicolaikerk.nl/over-ons-vorming-en-toerusting

Gerelateerde verhalen

Meer

Veertig dagen in de Tuin

De veertigdagentijd is een tijd van bezinning. We leven toe naar Pasen, het feest van hoop en een nieuw begin. Juist nu is het belangrijk hoop te bieden aan mensen die wat extra aandacht goed kunnen gebruiken. Mensen die aan de rand van de samenleving zijn terecht...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons