15 feb 2021 | Evenementen

Bezinningsactiviteiten in de Veertigdagentijd

Geschreven door Andreas Havinga

Met elkaar op weg naar Pasen.

(Aswoensdag, 17 februari t/m Stille Zaterdag, 3 april 2021)

.

Domkerk

Kalender:  De Diaconie van de Domkerk nodigt van harte uit om aan de vastenactie van Kerk in Actie mee te doen. Het veertigdagentijd magazine van Kerk in Actie kunt u digital lezen op de website kerkinactie.nl

.

Oecumenische Janskerkgemeente

Kalender:  In de tijd op weg naar Pasen staan we stil bij woestijnervaringen in ons leven. Van Aswoensdag (17 februari) tot Eerste Paasdag (zondag 4 april) zal er elke dag op de website janskerkgemeente.nl een van de 40 variaties van de componist Steigleder op het Onze Vader te horen zijn. Deze variaties zijn uitgevoerd door Laurens de Man op diverse orgels door heel Nederland. Daarnaast zal er elke dag een beeld, gedicht, gebed of creatieve opdracht zijn rond een zelfgemaakte ikoon om ons te vergezellen de dag door. Deze zijn geschreven, gemaakt of verzameld door diverse leden van de Janskerkgemeente.

Samen wandelen:  Iedereen is uitgenodigd om in de komende tijd een stukje met een (ander) lid van de Janskerkgemeente op te trekken. Letterlijk door samen een wandeling te maken, of figuurlijk met elkaar op te lopen op je weg door het leven. Meld je aan per mail naar reisgenoot@janskerkgemeente.nl en je wordt verbonden aan een ander. Om elkaar te ontmoeten, te delen wat je bezig houdt, samen van stilte te genieten… Wees welkom en ervaar de verrassing van een ander.

Wekelijkse bezinning:  Tot aan Pasen is er elke week een zoom-leerhuis onder leiding van een van de pastores. Variërend van stilstaan bij een schilderij tot aandacht voor Dag Hammskjöld. Gelegenheid om samen uit te wisselen en te bezinnen rond een onderdeel uit de kalender. Elke week een uur op een ochtend en een uur op een avond. Opgeven is niet nodig. Voor het rooster en de zoomlink, ga naar de website janskerkgemeente.nl.

.

Jacobikerk

Kalender:  De veertigdagentijd is voor velen een tijd om intensiever met het geloof bezig te zijn. De Jacobikerk nodigt van harte uit om vanaf Aswoensdag (17 feb.) tot aan Pasen (4 april) de veertigdagentijd kalender van Petrus te gaan gebruiken. Deze is gratis beschikbaar op de website protestantsekerk.nl. (Petrus is een tijdschrift van de Protestantse Kerk in Nederland.)

Gespreksgroepen:  Daarnaast lijkt het een mooi idee als vier deelnemers samen een groepje vormen dat één keer per week (digitaal) samenkomt om over de teksten door te praten. Jullie kunnen daar zelf een vorm en tijdstip voor zoeken. Via dit online formulier kun je jezelf voor dit initiatief opgeven. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een groepje van vier te formeren om met het materiaal aan de slag te gaan. Willen jullie je ook dan even aanmelden via het formulier?

Tent in de kerk:  Veertig dagen lang staat er een withuisje in de Jacobikerk. Een tent haast, gemaakt van wat houten latten en een wit doek. Veertig dagen lang is het een plek om je terug te trekken. In gebed, in een goed boek, in stilte, open voor de ontmoeting met anderen in de kerk, open voor God. Steeds dichter bij het lijden en sterven van Jezus Christus, in veertig dagen op weg naar Pasen. Doe je mee? We zoeken veertig mensen, die veertig keer één dag hun tent opslaan in de kerk. Veertig mensen die het stokje aan elkaar doorgeven, op weg naar Pasen. Ieder op zijn of haar manier. Vierentwintig uur in de kerk of af en toe, afgewisseld door je leven buiten de kerk. Met een zelf samengesteld programma of juist volledig open. Aan jou de ruimte. Meer informatie en de aanmeldmogelijkheid vind je op de website viaveertig.eventbrite.com. Heb je vragen of opmerkingen, mail dan gerust naar openjacobi@jacobikerk.nl

Via Matthäus:  Duik in het meesterwerk van Johann Sebastian Bach. In drie avonden luisteren we naar de volledige uitvoering van de Matthäus Passion. Daarnaast brengen we tijdens deze masterclasses het werk in relatie met de traditie van de passiemuziek en de geschiedenis van het Christendom. Ook interpreteren we een aantal opvallende passages met behulp van close-reading-and-listening. Kortom, laat je (opnieuw) raken door de prachtige teksten en de indrukwekkende muzikale vertolking van het lijdensverhaal. De avonden van ViaMatthäus vinden plaats op dinsdag 2 maart, 16 maart en 30 maart, 20.00-22.00 uur. Afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen vinden de avonden online dan wel fysiek plaats in de Jacobikerk. Om deel te nemen, schrijf je in via de website viajacobi.nl. De toegang is gratis.

.

Nicolaïkerk

Kringen:  Doe mee in een kleine kring van mensen in jouw naaste omgeving die verbonden zijn aan de Nicolaïkerk. Elke week in de 40-dagen ‘van vasten en bezinning’ delen we een tekst om met elkaar te lezen en een leuke, praktische of juist meer spirituele challenge (uitdaging) met alle kringen. Een aantal mensen is gevraagd om mensen in hun directe omgeving uit te nodigen om mee te doen. Doe je mee? De contactpersoon overlegt met de deelnemers welke vorm van contact het prettigst is voor elke groep. Meer informatie en aanmelden bij Cootje Zutt of Anne-Marie Rugers.

.

Lutherse Kerk

Wekelijkse overdenking:  In de Veertigdagentijd, onze voorbereidingstijd op Pasen, gaat ds. Hetty Brederoo iedere woensdag een korte overdenking bij een psalm of een lied plaatsen op de facebookpagina van de Lutherse Gemeente Utrecht-Zeist e.o. “Ik hoop dat u erdoor geïnspireerd mag raken en misschien wilt u zelf ook iets delen van de manier waarop u deze Veertigdagentijd, opnieuw op afstand, betekenis geeft. Ik wens u een gezegende en inspirerende tijd!”

.

Tuindorpkerk

Oecumenische vespers:  In de weken naar Pasen zullen de Jeruzalemkerk, Paulus- en Tuindorpkerk wekelijks een vesper verzorgen. Dat gebeurt doorgaans op woensdagavond, van 19.30 tot 20.00 uur. De eerste keer wordt 24 februari. De vieringen worden live gehouden en opgenomen in de Tuindorpkerk en zijn te volgen via kerkdienstgemist.nl (beeld/geluid) en kerkomroep.nl (geluid). Vanwege de verkiezingen van woensdag 17 maart wijken we één keer uit, en wel naar dinsdag 16 maart. De dag erna wordt de kerkzaal namelijk als stemlokaal gebruikt. Voor het online bijwonen van de viering maakt dat overigens weinig uit. Meer informatie op de website tuindorpkerk.nl

Sobere maaltijden:  Ook dit jaar zijn er de sobere maaltijden, geheel corona-proof, en wel op de woensdagen 10 en 24 maart a.s. Iedereen die een mobiele telefoon of een computer heeft, kan (thuis) aanschuiven. We beginnen om 18.00 uur. Na het welkom, eten we eerst met elkaar, allemaal dezelfde maaltijd die je de dag ervoor kunt ophalen bij de Tuindorpkerk. Daarna praten we over twee van onze projecten. Na het gesprek ronden we uiterlijk om 19.30 uur af. Om mee te doen, vragen we je in te schrijven via diaconie@tuindorpkerk.nl. De kosten zijn 6 euro per portie. Meer informatie op de website tuindorpkerk.nl

.

Kerk op Zuilen

Online bezinning en gebed:  In de afgelopen jaren hadden we de mooie gewoonte om op de vrijdagen in de veertigdagentijd (RK: vastentijd) bij elkaar te komen voor een moment van bezinning en gebed. Daarna werd gezamenlijk een eenvoudige maaltijd gebruikt van brood en soep. Hetgeen we uitspaarden door niet te hoeven koken werd geschonken aan het goede doel. Gezien de situatie kunnen we nu niet samen vieren in de kapel. Maar toch willen we hier dit jaar weer aandacht aan besteden met elkaar. Om die reden zal er in de veertigdagentijd op elke vrijdag {19 feb. t/m 26 maart) om 18.00 uur een online bijeenkomst worden georganiseerd via Zoom. Meer hierover kunt u lezen op de website kerkopzuilen.nl

.

Nieuwe Kerk

Online bezinning en gebed:  In de veertigdagentijd heeft de kerk van oudsher bewust aandacht voor de weg die Jezus Christus is gegaan, tot op het kruis, tot in het graf. Bijzonder dat in onze tijd veel mensen opnieuw ontdekken hoe groot de waarde is van zo’n periode van vasten, bezinning en gebed. Nu we niet samen kunnen komen in de kerk, willen we online momenten van bezinning en gebed aanbieden. Dit organiseren we vanuit de locaties Wilhelminapark en Wittevrouwen. Gebedservaring is niet vereist, dus ook als je niet hardop durft te bidden ben je van harte uitgenodigd om aan te sluiten. Wil je er bij zijn of meedoen? Stuur een mail naar gebed@nk-utrecht.nl, dan ontvang je vooraf de link. Heb je een onderwerp waar we voor kunnen bidden? Ook dan kun je dat via dit mailadres doorgeven.

.

Kerk Utrecht-West

Kalender:  Voor de veertigdagentijd, de tijd dat we op weg zijn naar Pasen, hebben we met elkaar een mooie kalender gemaakt, waarin elke dag een stukje van, of aangedragen door, een gemeentelid te vinden is. Wilt u een kalender? Stuur dan een bericht naar marridiaken@gmail.com en geef aan dat u de digitale kalender wilt ontvangen.

Oecumenische vespers:  In de veertigdagentijd kunt u op de woensdagavonden online de oecumenische vespers volgen vanuit de Dominicuskerk. Deze zijn op de woensdagavonden van 17 februari t/m 24 maart. Het thema is ‘Ik ben er voor jou’. De vespers beginnen om 19.00 uur. Om deel te nemen, ga naar de website huisvandominicus.nl. Naast voorgangers werken er ook diverse muzikanten mee.

.

Wilhelminakerk

Avondgebeden:  Op maandagavonden in de veertigdagentijd voor Pasen kunt u meedoen aan het wekelijks online-avondgebed van de Wilhelminakerk. Thema van de gebedsbijeenkomsten zijn de werken van barmhartigheid. Elke week staat één van deze goede werken centraal. Voor meer informatie, mail naar info@wilhelminakerkutrecht.nl

.

Johannes-Bernarduskerk

Oecumenische vespers:  Op de woensdagen in de veertigdagentijd is er een oecumenische vesper om 19.00 uur in de Johannes-Bernarduskerk, afwisselend voorgegaan door een dominee en pastor Hans Harmsen. Voor fysieke deelname aan de gebedsdienst moet u zich vooraf aanmelden per mail naar johannesbernardus@katholiekutrecht.nl

.

Marekerk

Zoom-avondgebed:  We gaan een Zoom-avondgebed houden iedere woensdagavond om 19.00 uur. Het thema is: ‘Opnieuw beginnen’. Iedereen kan meedoen, maar het is niet interactief. Wel kunt u meekijken via Zoom. Vooraf is even gelegenheid voor een praatje met elkaar. Heeft u ook een idee, of wilt u meedenken, dat kan. Laat het weten via dsleonbal@solconmail.nl

Woensdag wandeldag:  Elke woensdag in de veertigdagentijd is er om 13.00 uur bij De Zandweg weer de mogelijkheid om te wandelen. We sluiten aan bij het thema ‘Opnieuw beginnen’. Elke woensdag is een deelthema daarvan aan de orde. Mooi om dat eens te verkennen of gewoon te praten of stil te zijn. Misschien een idee om daar een nieuw begin mee te maken?

.

Protestantse Gemeente Leidsche Rijn

Onlinecursus:  Zou je het fijn vinden om in deze drukke tijden meer stil te zijn en tot rust te komen? Maar weet je niet precies hoe dat moet? Doe dan mee met de groep van de Hoeftuin die de onlinecursus ‘In deze stilte’ volgt. We volgen deze cursus in de veertigdagentijd, de tijd tussen carnaval en Pasen: van oudsher is dit een tijd van bezinning en vasten. Op de website levenindekerk.nl vind je alle inhoudelijke informatie over de cursus. Op de website dehoeftuin.nl vind je meer informatie over hoe wij deze cursus vormgeven. Je ontvangt op de dinsdagen een mailing met informatie over de desbetreffende les, op de woensdag(avond)en kun je daarmee aan de slag in je eigen tijd. We bieden de mogelijkheid om online uit te wisselen, voor wie dat fijn vindt. De startbijeenkomst is op maandag 15 februari om je te informeren en verwachtingen uit te wisselen. Meer informatie is te vinden op de website van de Hoeftuin en aanmelden kan via info@dehoeftuin.nl. Leuk als je meedoet!

.

Veertigdagentijd kalenders van landelijke organisaties

Diverse organisaties geven een kalender uit met voor elke dag in de veertigdagentijd een stukje om stil te staan bij het uitzien naar Pasen. Je kunt deze kalenders gratis aanvragen via onderstaande links:

.

.

Bronnen:  Nieuwsbrieven van Citypastoraat Domkerk, Jacobikerk, Oecumenische Janskerkgemeente, Jacobikerk, Nicolaïkerk, Kerk Utrecht-West, Nieuwe Kerk, Tuindorpkerk, Kerk op Zuilen, Marekerk en Protestantse Gemeente Leidsche Rijn; en de website katholiekutrecht.nl.

Foto door Suju op pixabay.com

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer

Wake voor vrede en recht

Op 9 juni om 16.00 uur wordt in de Nicolaïkerk een ‘Wake voor vrede en recht’ gehouden met gebeden, indringende verhalen uit oorlogsgebieden, (Taizé) liederen, licht en stilte. Wees welkom om in de kring mee te zingen en te bidden voor de nood in conflictgebieden, om...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons