29 mrt 2021 | Nieuws

‘Membra Jesu nostri’ van Dieterich Buxtehude (1637-1707) in de Nicolaikerk (Online)

Geschreven door Harry Veenstra

Vrijdag 2 april, Aanvang 19.30 uur.

In deze Goede Vrijdagviering zal het passieverhaal volgens Marcus gelezen worden, afgewisseld met de 7 korte cantates uit de cantatecyclus Membra Jesu nostri, Buxtehude’s belangrijkste scheppingswerk.

Als basis voor Membra Jesu nostri gebruikte Buxtehude een toenmalig bekend gedicht van Arnulf von Löwen (ca. 1200-1250): Salve mundi salutare. In dit gedicht staat de middeleeuwse mysticus stil bij verschillende lichaamsdelen van de gekruisigde Jezus. (Ook het bekende kerklied ‘O hoofd bedekt met wonden’ is gebaseerd op dit gedicht van deze Arnulf von Löwen.)
Iedere cantate kent 3 aria’s, die gaan over een lichaamsdeel van Jezus: de voeten, knie, handen, zij, borst, hart en gezicht. De cantates beginnen en eindigen met een koordeel, dat gebaseerd is op een Oud Testamentische tekst, die met het lichaamsdeel in verband gebracht kan worden. Buxtehude koos deze teksten zelf. Verder starten de cantates met een korte instrumentale inleiding en wordt de hele cyclus afgesloten met een virtuoos ‘amen’.

Naast 2 violen is het stuk bedoeld voor continuo (bas- en akkoordinstrumenten) en vijf zangers. In de aria’s zingen de zangers uiteraard solo, in de tutti’s worden ze versterkt met extra zangers. In dit geval dus door zangers van de Nicolaicantorij. Er is een prachtige solistengroep: Fiona Ellis en Linde Schinkel, sopraan; Tim Braithwait, altus; Guido Groenland, tenor en Yonathan Brink, bas.

De muziek is fris en direct, zoals de muziek uit de 17e eeuw meestal is. Barokmusici zijn dol op deze noten van de Lutheraan uit Lübeck. Niet alleen musici van nu, maar ook die van toen. De eerder genoemde Bach mocht Buxtehude tot zijn fans rekenen.
Het belooft een inspirerende en spirituele viering te worden op Goede Vrijdag in de Nicolaikerk.

U kunt hem online meevieren via het YouTube-kanaal van de Nicolaikerk (www.nicolaikerk.nl)

Gerelateerde verhalen

Meer

What if love is the masterplan?

Tijdens de Utrecht Pride op 3 juni stonden de deuren van de Jacobikerk open. Iedereen die behoefte had aan stilte, schoonheid, een toiletbezoek of een gesprek, was welkom. Dominee Wim Vermeulen had bijzondere ontmoetingen en fietste dankbaar weer naar huis. Al een...

Lees meer

De nieuwe PUP is uit!

Lang geleden, ver weg, niets mee te maken. Sommige mensen gaan glazig kijken als het over het slavernijverleden gaat, voor anderen is het juist een gevoelige snaar. Het nieuwste nummer van PUP gaat over vrij zijn en over de onvrijheid als iemand zo op je neerkijkt dat...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons