15 mrt 2019 | Evenementen, Leven

Maken festivals ons gelukkig?

Geschreven door Harry Veenstra

We worden dagelijks aangespoord om geluk te zoeken, te maken of te ervaren. Tegenstrijdige adviezen maken ons gek. Kan een geluksprofessor er wel chocola van maken? Of moeten we juist veel chocola eten om resultaat te zien?

Op 6 april is er een nieuw festival waar je de proef op de som kunt nemen. Die middag staan de deuren van de monumentale Jacobikerk in de Utrechtse binnenstad open voor ViaFestival. Het thema ‘Gek van geluk’ daagt bezoekers uit om na te denken over de waarde van geluk. Hoe ervaar je geluk? En maakt onze zoektocht naar geluk ons gelukkiger of maakt die zoektocht ons soms gek?

Tijdens het plenaire programma treden singer-songwriters Rogier Pelgrim en Maarten van Veen op in de voorstelling Pelgrim en Reisgenoot, waarin de grote vragen niet geschuwd worden. Geluksonderzoeker Ad Bergsma neemt de bezoekers mee in de wereld van het wetenschappelijke onderzoek over geluk. Onder de gewelven van het eeuwenoude gebouw kunnen de bezoekers daarnaast kiezen uit diverse sessies, zoals poëzie met Kila van der Starre (docent poëzieanalyse aan de Universiteit Utrecht en mede-auteur van het poëzie-doe-boek Woorden temmen), spoken word met de Drominee en theater met I Love Me. Het geheel wordt omlijst door verschillende gelukservaringen in de zijbeuken van het gebouw, waar bezoekers hun zintuigen kunnen laten prikkelen.

De drijvende kracht achter dit festival is het nieuwe platform ViaJacobi. ViaJacobi wil Utrechters een plek bieden om elkaar te ontmoeten en samen na te denken over actuele thema’s. Naast ViaFestival biedt ViaJacobi in deze maanden verschillende activiteiten aan rondom het thema ‘Geluk’, zoals een debat en een pop-up bookclub. Meer informatie over deze activiteiten staat op www.viajacobi.nl.

Het ViaFestival is op zaterdag 6 april van 14.00 tot 18.00 uur in de Jacobikerk in Utrecht (St. Jacobsstraat 171). Tickets kosten€ 10 euro in de voorverkoop en verkrijgbaar via www.viajacobi.nl. Aan de deur bedraagt de prijs € 12,50.

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons