20 feb 2022 | Evenementen

Lezing over klokkenroof in WO II

Geschreven door Gohar Hovanes

Op woensdag 2 maart 2022 verzorgt Wouter Iseger op verzoek van het Utrechts Klokkenluiders Gilde een lezing in de Geertekerk over de klokkenroof in de Tweede Wereldoorlog in de stad Utrecht. Aanleiding is het boek Stille torens dat Iseger eind vorig jaar schreef.

 

Utrecht

Het vorderen van klokken in oorlogstijd is al een eeuwenoud fenomeen; in oorlogstijd lieten machthebbers hun oog al snel vallen op bronzen klokken. De Tweede Wereldoorlog was hierop geen uitzondering. Utrecht was rijk bedeeld met historische klokken en het was zeer de vraag hoeveel van de­ze klokken de oorlog zouden overleven.

 

Auteur

Wouter Iseger heeft voor dit boek heel wat uren doorgebracht in Het Utrechts Archief, maar ook bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Tijdens de lezing op 2 maart horen we alles over zijn speurtocht en de verhalen die hij op het spoor kwam.

De toegang voor de lezing is gratis. Locatie Geertekerk, Utrecht. Aanvang 20.00 uur

 

— einde bericht –

 

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde is opgericht op 24 december 1979 en stelt zich onder meer ten doel het met de hand luiden van klokken en het bevorderen daarvan. Zij doet dit door het luiden van klokken volgens luidschema’s, door het in ere houden van luidtradities als immaterieel erfgoed en door het organiseren en uitvoeren van activiteiten die met het doel verband houden. Voor meer informatie: 06 – 129 29 894 en www.klokkenluiders.nl.

Gerelateerde verhalen

Meer

Heilige Nachten retraite

Van 25 december tot 6 januari 2024 kun je meedoen met de retraite-thuis voor de Heilige Nachten. Een inspiratieprogramma voor de kerstvakantie, met verhalen, meditaties, bezinningsvragen, rituelen voor deze beladen dagen tussen het oude en het nieuwe jaar. “Wat een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons