5 feb 2020 | Evenementen

Lezing: Gewoon ‘onze’ feesten vieren mag ook al niet meer (12 februari)

Geschreven door Harry Veenstra

Denken in de Driehoek: Irene Stengs en Casper van Dorp

Deze lezing maakt deel uit van de lezingenreeks: Je mag tegenwoordig ook niets meer!

De kerststol is feeststol geworden, Zwarte Piet wordt vervangen door een roetveegpiet, paaseitjes heten her en der lente-eitjes en de regering overweegt om Tweede Pinksterdag te schrappen. Waar houdt het op? Worden onze feesten ons afgepakt door commercie of politieke correctheid? Van wie zijn feesten eigenlijk? En wat betekenen ze voor Nederlandse en christelijke identiteit? Staat of valt ‘onze’ identiteit met die feestdagen?

Irene Stengs is bijzonder hoogleraar ‘Antropologie van ritueel en populaire cultuur’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en senior onderzoeker aan het Meertens Instituut . Zij doet onderzoek in Nederland en Thailand, en publiceerde onder andere over ritueel en gewelddadige dood (stille tochten, zinloos geweld en bermmonumenten), de ‘monumentalisering’ van de samenleving (Anne Frankboom, herdenkingen André Hazes en Pim Fortuyn), en de veranderlijkheid van feesten en rituelen. De focus van het onderzoek in Thailand richt zich op de verering van het koningshuis.

Casper van Dorp begon na zijn studie theologie een stage als hulpdominee in zijn geboorteland Sri Lanka. Vervolgens was hij twee jaar predikant van de gereformeerde kerk in Garderen. Inmiddels richt hij zich voornamelijk op zijn passie: filmmaken. Als partner van Nachtzon Media gaat hij op zoek naar mooie verhalen om door te vertellen. Verhalen die inspireren, laten stralen en de wereld net even anders maken.

Denken in de Driehoek op woensdag 12 februari 2020 om 20.00 uur in het Congres- en vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, op loopafstand van Utrecht Centraal. Zaal open en koffie vanaf 19.30 uur. De discussie wordt om 21:30 uur afgerond. Daarna is gelegenheid om na te praten en de sprekers te ontmoeten.

Toegang gratis. Aanmelden is niet nodig.

Facebook: DenkenInDeDriehoek
Email: DenkenInDeDriehoek@gmail.com
Algemene informatie: Telefoon: 030 2315018 (Bernd Wallet).

PS. Vooraankondiging van volgende lezingen in deze themareeks:
11 maart (Consumptieschaamte – sprekers Mirella Klomp en Franck Meijboom)
13 mei (Een witte heteroman? Verdacht! – sprekers Mariecke van den Berg en Ari Troost)
3 juni (Gewoon geloven mag ook al niet meer – sprekers Cors Visser en Christien Crouwel)

Gerelateerde verhalen

Meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer

Wake voor vrede en recht

Op 9 juni om 16.00 uur wordt in de Nicolaïkerk een ‘Wake voor vrede en recht’ gehouden met gebeden, indringende verhalen uit oorlogsgebieden, (Taizé) liederen, licht en stilte. Wees welkom om in de kring mee te zingen en te bidden voor de nood in conflictgebieden, om...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons