13 mrt 2021 | Nieuws

Kerkklokken slaan alarm – Landelijke gebedsdienst vanuit Oranjekapel (14 maart)

Geschreven door Andreas Havinga

Kerk op Zuilen, Tuindorpkerk sluiten zich aan bij landelijke actie ‘Klimaatalarm’.

Laat op zondag 14 maart je stem horen voor het klimaat!
In het weekend van 11 t/m 14 maart wordt in heel Nederland aandacht gevraagd voor de klimaatcrisis. Vanwege de urgentie van de klimaatproblemen roepen de initiatiefnemers van het klimaatalarm op om te stemmen voor eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. Op meerdere locaties door heel Nederland (of gewoon vanuit huis) kun je je stem laten horen.

Diverse christelijke organisaties, waaronder GroeneKerken, ondersteunen het klimaatalarm. GroeneKerken projectleider Matty van Leijenhorst:  “Als GroeneKerken willen we laten zien dat klimaatproblemen ons aan het hart gaan. We vinden het ontzettend belangrijk dat ook de christelijke politiek zich de komende jaren zal inzetten voor daadkrachtig klimaatbeleid, waarin oorzaken worden aangepakt en slachtoffers worden geholpen.” De Tuindorpkerk is ook een Groene Kerk en sluit zich van harte aan bij deze actie.

Landelijke gebedsdienst  –  livestream vanuit Oranjekapel (Kerk op Zuilen)

Kerkklokken
Landelijk zullen op zondag 14 maart om 15.00 uur van alle kerken die het klimaatalarm ondersteunen de klokken luiden. Ook de klokken van de Oranjekapel (Kerk op Zuilen) en de Tuindorpkerk zullen dan van zich laten horen.

Gebedsdienst
Na het luiden van de klokken om 15.00 uur kun je een landelijke gebedsdienst online meebeleven, georganiseerd door de partners van GroenGelovig. Daar zal met elkaar gebeden worden voor politici, mensen die wereldwijd nu al last hebben van klimaatverandering, bedreigde diersoorten en de schepping die lijdt. De gebedsdienst wordt live uitgezonden vanuit de Oranjekapel (Kerk op Zuilen). Meebeleven via Youtube > Klimaatalarm, Groengelovig.

Plaatselijke activiteiten
Op tal van plaatsen in Nederland worden buitenactviteiten die coronaproef zijn en/of online activiteiten georganiseerd. Ook in Utrecht. Meer informatie op Klimaatalarm in Utrecht

Persoonlijk
Wijs via je eigen kanalen (Whatsapp, Faceboek, Twitter enz.) mensen uit je netwerk op het klimaat weekend van 11 t/m 14 maart.

Context
De klimaatcrisis, die ook in ons eigen land steeds meer in temperatuur, droogte en afnemende biodiversiteit voelbaar wordt, maakt in andere gebieden op aarde (zoals in delen van Azië, Afrika en in het Amazonegebied) het leven voor mensen nu al bijna onmogelijk. Het jaar 2020 was het warmste jaar aller tijden met de meeste stormen en orkanen ooit! Bedoeling van het klimaatweekend is een duidelijk signaal te geven richting de politieke partijen: ‘Maak van klimaat topprioriteit!’
In de verschillende geloven en religies in Nederland wordt het beschermen van de aarde als een religieuze waarde ervaren en leeft het besef en de erkenning dat het voortbestaan en welzijn van de mens sterk verbonden is met het welbevinden van de aarde.

Samenwerking
De Tuindorpkerk is een GroeneKerk en is onderdeel van het grotere verband GroeneKerken. GroeneKerken neemt deel aan de samenwerking van de Klimaat & Geloofgroep binnen het klimaatalarm, met als partners:  GroeneKerken, Groene moslims, NieuwWij, Kerken PKN Amsterdam, A Rocha, Micha Ned, Laudato si-werkgroep Nederland, Netwerk Katholieke vrouwen.
Het klimaatalarm wordt ondersteund door:  Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.

.

.

bronnen:  nieuwsbrieven van Kerk op Zuilen en de Tuindorpkerk, 5 en 12 maart 2021; en websites tuindorpkerk.nl en groengelovig.nl

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons