3 mei 2020 | Nieuws

Interreligieuze aandacht voor Dodenherdenking

Geschreven door Andreas Havinga

“Laten wij gezamenlijk blijven herdenken, óók in dit jaar,” betoogt een interreligieuze groep in Utrecht ter gelegenheid van de nationale herdenking op 4 mei. Dit jaar zijn fysieke kransleggingen niet mogelijk vanwege de corona-crisis. Daarom richten twee lokale interreligieuze groepen zich schriftelijk aan hun medebewoners, in de wijken Lombok en Zuilen.
.
“Ons herdenken is niet vrijblijvend,” betoogt de Interreligieuze Werkgroep in Utrecht-West in een verklaring voor hun wijkgenoten. De groep, waarin joden, christenen en moslims samen optrekken, is betrokken bij de jaarlijkse kranslegging in Lombok, bij het verzetsmonument op het Jaffa-terrein.
.
Het gebed op het herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein wordt beaamt door een groep christenen en moslims in Zuilen. “Dit gebed biddend worden we ons ervan bewust wat vrijheid betekent,” schrijven ze in een gezamenlijke brief aan hun medebewoners. “Voor ons betekent dit dat we samen leven in vrede, en dat we elkaar oproepen vredestichters te zijn in het Zuilen van vandaag.”
.
.
foto:  Herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein (Zuilen, Utrecht),
A. Havinga.

Gerelateerde verhalen

Meer

What if love is the masterplan?

Tijdens de Utrecht Pride op 3 juni stonden de deuren van de Jacobikerk open. Iedereen die behoefte had aan stilte, schoonheid, een toiletbezoek of een gesprek, was welkom. Dominee Wim Vermeulen had bijzondere ontmoetingen en fietste dankbaar weer naar huis. Al een...

Lees meer

De nieuwe PUP is uit!

Lang geleden, ver weg, niets mee te maken. Sommige mensen gaan glazig kijken als het over het slavernijverleden gaat, voor anderen is het juist een gevoelige snaar. Het nieuwste nummer van PUP gaat over vrij zijn en over de onvrijheid als iemand zo op je neerkijkt dat...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons