22 aug 2020 | Nieuws

In de voetsporen van middeleeuwse kluizenares

Geschreven door Harry Veenstra

Dichter Vicky Francken treedt in de voetsporen van middeleeuwse kluizenares
Vicky Francken schrijft een etmaal gedichten in de Utrechtse Jacobikerkkluis

Dichter Vicky Francken zal op 24 en 25 augustus twee dagen en een nacht doorbrengen in een kluis om te ervaren hoe het is om in deze kleine ruimte te leven. De community ViaJacobi stelt sinds dit voorjaar de kluis met de bijbehorende kapel in een zijbeuk van de Jacobikerk open als stille plek in de drukke Utrechtse binnenstad. De kapel is ingericht als bijzondere stilteruimte waar Utrechters een dagdeel in afzondering kunnen lezen, schrijven of werken. Ook nodigt ViaJacobi regelmatig dichters, denkers, filmmakers en muzikanten uit om een etmaal als hermit in residence in de kluis te werken aan een bijzonder project.

Francken ervaart tijdens haar verblijf iets van het kluizenaarsleven van Alyt Ponciaens. Deze kluizenares woonde namelijk vóór 1492 een langere periode in de kluis van de Jacobikerk. Alyt leefde een streng ascetisch leven. De enige mogelijkheid tot contact met de buitenwereld was door de tralies heen. De eigenlijke kluis is klein, en meet slechts 1,75 meter bij 1 meter. Waarschijnlijk werd deze als bidruimte gebruikt en werkte en sliep Alyt in de direct ernaast gelegen kapel. Kluizenaars kozen bewust voor een leven in afzondering om zich buiten de gewone wereld te kunnen richten op God.

Het idee een etmaal lang in een kleine, afgesloten ruimte te verblijven, schrikt Vicky Francken (1989) niet af. Ze vindt het juist een verademing. ‘Toen ik voor het eerst las over de mogelijkheid om in de kluis te werken, was ik meteen enthousiast.’ Ze wil dolgraag schrijven, maar het lukte haar de afgelopen tijd niet vanwege de combinatie van haar verhuizing en de coronaperiode. Door een etmaal op deze bijzondere plek te leven, probeert de dichteres weer inspiratie te krijgen. ‘Het is concentratie op de vierkante meter’, aldus Francken. Ze zal in de kluis werken aan een gedichtencyclus over haar verblijf.

Francken is dichter en werkt bij poëzietijdschrift Awater. Haar debuut, Röntgenfotomodel werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs en de Jo Peters Poëzieprijs. Voor uitgeverij cRU maakte ze in 2019 het alternatieve poëzieweekgeschenk Blauw is tweekleurig. Ze las voor op verschillende podia, zoals dat van de Nacht van de Poëzie en Het Tuinfeest.

Na het verblijf van conservator Lieke Wijnia (Museum Catharijneconvent), die in de kluis werkte aan de voorbereidingen op een tentoonstelling over Maria Magdalena, is Vicky Francken de tweede ‘kluizenaar’ die op uitnodiging van ViaJacobi in de kluis overnacht. ViaJacobi is een community die Utrechtse twintigers en dertigers in gesprek brengt over levensvragen en actuele maatschappelijke thema’s. Zo organiseert ViaJacobi in en om de Jacobikerk debatten, leesclubavonden en festivals, maar deze community biedt ook ruimte voor stilte en focus via vespers, retraites en de openstelling van de kluis. Via de sociale mediakanalen van ViaJacobi is het verblijf van Vicky te volgen. Wie ook een paar uur in de kluis wil doorbrengen, kan deze ruimte gratis reserveren via de website van ViaJacobi.

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons