20 feb 2023 | Evenementen, Kunst

‘In de leegte’ – kunsttentoonstelling

Geschreven door Andreas Havinga

Tuindorpkerk, veertigdagentijd 2023.

Vanaf zondag 26 februari kun je in de Tuindorpkerk een nieuwe kunsttentoonstelling zien: ‘In de leegte’. Je kijkt dan naar het fotowerk van de Utrechtse kunstenaar Roelant Meijer.

Roelant is graficus en fotograaf en combineert beide kwaliteiten in zijn kunstenaarschap. In de veertigdagentijd exposeert hij in de Tuindorpkerk met foto’s van onherbergzame gebieden, woestijnen die hij, net als in Bijbelse tijden, te voet doorkruist. Zijn foto’s en ervaringen bundelt Roelant vaak in kleine boekjes die met heel veel zorg zijn samengesteld en vormgegeven, en in een kleine oplage verschijnen. Het zijn geen reisgidsjes, maar impressies die de kijkers en lezers aansporen tot nieuwe gedachten.

Roelant Meijer: “Als je te voet reist word je onderdeel van het landschap. Het lopen zelf brengt je in een flow. Je lichaam en geest komen op dezelfde golflengte als de wereld waar je doorheen beweegt. Dan ben je ontvankelijk voor de details in je omgeving. Tegelijkertijd ontstaat ruimte om de grotere context te ervaren. Je wordt je ervan bewust dat je deel van het landschap uitmaakt: er één mee bent. Door het lage reistempo heb je alle tijd, aandacht en openheid voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen.”

In de woestijn zijn mensen overgeleverd aan zichzelf. Israël zwierf er veertig jaar in rond om een idee te krijgen van zichzelf als volk. Dat gebeurde nadat hun leider Mozes al veertig jaar leefde en overleefde in de woestijn. Jezus komt er tot zichzelf, maar Hij komt er ook nader tot de duivel én tot God als Hij zich veertig dagen terugtrekt in de woestijn. Wij volgen Jezus op afstand als Hij in de weken voor Pasen zijn weg gaat. Regelmatig valt Hij, met steeds meer moeite staat Hij op om verder te gaan. Deze tocht, die eindigt op Golgotha, voert door een andere woestijn dan je zou denken, met alle mensen die hem toejuichen, scherp bevragen, om hulp smeken, uitjouwen, verloochenen en soms onverwacht een helpende hand toesteken. Maar de eenzaamheid en het gevaar op deze tocht zijn die van iemand die dwaalt door een woestijn.

Tijdens de vieringen in de Tuindorpkerk in de veertigdagentijd zal regelmatig verwezen worden naar de foto’s van Roelant Meijer. Bij de oecumenische vespers in de Stille Week zal telkens een van de foto’s van Meijer centraal staan.

‘In de leegte’ is te zien vanaf 26 februari, aansluitend op de zondagse vieringen (aanvang 10.00 uur).

Elke zondagochtend van 26 februari t/m 8 april (Stille Zaterdag)  –  Vanaf rond 11.00 uur (na afloop van de viering)  –  Tuindorpkerk, H.F. van Riellaan 5 A, Utrecht (Tuindorp)  –  Meer informatie op tuindorpkerk.nl

.

Bron:  tuindorpkerk.nl

Foto door Sergey Pesterev via unsplash.com

Gerelateerde verhalen

Meer

Preek van de Leek (21 april, Nicolaïkerk)

Linda Nooitmeer verzorgt de eerste Preek van de Leek van 2024 in de Nicolaïkerk, op zondag 21 april om 17.00 uur. Nooitmeer is geboren in Suriname, woont sinds haar 16e in Nederland en studeerde bedrijfseconomie. Zij is onder meer voorzitter van het NiNsee:  het...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons