16 mei 2023 | Nieuws

HUGO DE JONGE KOMT PREKEN IN DE NICOLAI

Geschreven door Marieke van Willigen

21 mei komt minister Hugo de Jonge in de Nicolaikerk in Utrecht preken. Zijn preek heeft toekomstgericht thema: “Zet de eerste stap.” Op dit moment is hij zijn preek aan het voorbereiden.

De Nicolaikerk organiseert in de lente en zomer iedere derde zondag van de maand om 17:00 uur een preek door een leek. Dit vanwege het aloude principe van een preek: samen nadenken over God en samen spiritualiteit beleven. Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma, conferencier Jan Beuving, schrijver en journalist Marieke van Willigen, socioloog prof. Dr Beate Volker, psychotherapeut Arthur Hegger en schrijfster Lily Monori van Dijken preekten ook al eens. Dat er nu een politicus op de kansel staat, is nog niet eerder gebeurd in de Nicolai.

De Jonge zelf heeft zin in de preek. De van oorsprong Zeeuwse domineeszoon is nog steeds kerkelijk actief. “De kerk is voor mij heel vertrouwd,” zegt hij, “in die zin is dit een thuiswedstrijd.”

De Nicolaikerk is qua ledental één van de grootste protestantse wijkkerken van de stad. Muziek is één van de speerpunten van de kerk. Ze heeft drie professionele musici in dienst en een eigen cantorij. Jazzorganist en componist Berry van Berkum zal Hugo de Jonge begeleiden. 

De gemeente van de Nicolaikerk is politiek geëngageerd, maar de politieke kleur van de gemeenteleden diver is verschillend. Toch zit er wellicht een groen tintje in de kerk: voormalig CDA-voorzitter Ruth Peetoom was het vorige decennium predikant van de Nicolaikerk.  

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons