29 okt 2020 | Nieuws

Gedachtenisdiensten in Utrechtse kerken op zondag 1 november

Geschreven door Andreas Havinga

Gedachteniszondag, Eeuwigheidszondag of Allerzielen: onder allerlei namen houden protestantse gemeenten kerkdiensten in november om overleden mensen te gedenken. Dat gebeurt steeds vaker begin van de maand en niet meer op de laatste zondag van het kerkelijk jaar.

In de katholieke Kerk zijn Allerheiligen op 1 november en Allerzielen op 2 november een dubbel feest van hoop en verbondenheid over de dood heen. Dit jaar kiezen een aantal wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU) om hun verstorven dierbaren te gedenken op zondag 1 november.

.

Domkerk:  ochtenddienst + extra geopend + vesper op Allerheiligen.

Het feest van Allerheiligen wordt in de Domkerk gevierd in de ochtenddienst op zondag 1 november. “We noemen de namen van gestorven dierbaren, in ons midden en verder weg.” Vanwege alle beperkingen mag maar een kleine kring in de dienst aanwezig zijn. De dienst is ook te beluisteren en te zien via www.kerkomroep.nl.

De Domkerk is dezelfde dag ook ‘s middags open om een kaarsje te branden. En ’s avonds kan je de Evensong vanwege Allerheiligen bijwonen. Een aanmelding voor deze Evensong is deze keer verplicht.

Ochtenddienst, aanvang:  10.30 uur  /  Extra openstelling:  12.00 – 16.00 uur  /  Evensong, aanvang 19.00 uur.

Online meebeleven via kerkomroep.nl (beeld / geluid); later ook via youtube.com (beeld / geluid).

Liturgische gegevens:  op verzoek via e-mail.

.

Oranjekapel (Kerk op Zuilen):  ochtenddienst + extra geopend.

In de Oranjekapel worden in de ochtenddienst de namen genoemd van hen die het afgelopen jaar zijn overleden.

Omdat er maar een beperkt aantal mensen fysiek bij deze dienst aanwezig kan zijn leek het de voorbereidingscommissie een goed idee om de Oranjekapel deze zondag extra open te stellen. ‘s Middags is de Oranjekapel een extra uur geopend voor iedereen die langs wil komen. In de hal van de Oranjekapel kunt u dan zelf een kaarsje aansteken voor hen die u deze zondag wilt gedenken. We zullen er op letten dat slechts een persoon of huisgezin tegelijk in de hal is. Voor dit extra uur hoeft u zich niet aan te melden, voor de kerkdienst in de ochtend wel.

Verder is het tijdens dit extra uur mogelijk in de Oranjekapel kort met de wijkpredikant ds. Jochem Stuiver te spreken of om een voorbede of een zegen te vragen. De kerkzaal is open om daar een moment stil te zijn. Daarbij geldt een maximum aantal bezoekers van 20 personen. Voor de veiligheid van anderen en uzelf is het dragen van een mondkapje in het gebouw verplicht.

Ochtenddienst, aanvang:  10.00 uur  /  Extra openstelling:  12.00 – 13.00 uur.

Online meebeleven via kerkopzuilen.nl (beeld / geluid).

Liturgie:  kerkopzuilen.nl

.

Johannescentrum:  twee korte vieringen op Gedachteniszondag.

In het Johannescentrum zijn er twee vieringen op gedachteniszondag. Voor onze gemeenschap is het vieren van de gedachteniszondag elk jaar een bijzonder moment waarop we stil staan bij gemeenteleden die het afgelopen jaar zijn overleden. De nabestaanden worden daarbij vanzelfsprekend uitgenodigd. In de kring van de gemeente horen zij de naam van hun dierbare overledene voorgelezen worden en kunnen zij een kaars aansteken.

Dit jaar worden wij door de omstandigheden zeer beperkt in het aantal mensen dat in de kerk aan de viering mag deelnemen. Maar we vinden het belangrijk dat de nabestaanden een kans krijgen om deze viering bij te wonen, mochten zij dat willen. Tegelijk willen we ook gemeenteleden een kans geven om de viering in de kerk bij te wonen. Het gaat immers om de nagedachtenis aan mensen die onlosmakelijk met onze gemeenschap verbonden waren.

Om die redenen zijn er dit jaar in plaats van één uitgebreide viering twee korte vieringen op de zondagochtend. Elke viering duurt zo’n drie kwartier. Het zijn identieke vieringen waarin de overleden worden herdacht, maar er kunnen dus twee keer ándere mensen in de kerk komen meevieren. De tijd tussen beide vieringen is ruim genomen. Zo lopen de twee groepen elkaar niet in de weg. De tijd wordt ook benut om de kerkruimte goed te ventileren en klaar te maken voor de tweede viering.

Voor beide vieringen zijn 30 kerkbezoekers toegestaan. De nabestaanden mogen als eerste zich aanmelden voor een van beide vieringen. Daarna kunnen ook gemeenteleden reserveren. Samen met de nabestaanden kunnen we, zowel in de kerk als via de kerktelefoon onze dierbare overledenen gedenken.

Vieringen, aanvang:  9.30 uur en 11.00 uur.

Online meebeleven via kerkomroep.nl (geluid).

Liturgie:  wp.johannescentrum.nl > vieringen online > klik op blauwe vak ‘Archief liturgieën’ > 2020

.

Nicolaïkerk:  gedachtenisdienst + vesper op Allerheiligen.

Op deze 7e zondag van de herfst vieren we ‘s ochtends het ‘feest’ van Allerheiligen, omdat – hoe verdrietig wij op aarde misschien ook zijn door het verlies van onze dierbaren – de kerk viert dat de overledenen deelhebben aan het nieuwe leven in God.

Heiligen zijn mensen die het ‘gered’ hebben, die de goede strijd gestreden hebben, en tijdens hun leven in hun doen en laten ‘iets’ van Jezus hebben laten zien, en wel zo dat ze wel bij God moeten zijn. Allerheiligen is een naam waarin dus de taal van ons verlangen in doorklinkt.

In het westen werd de feestdag op 1 november in de 8e eeuw uit Ierland en Engeland overgenomen op  het Europese vaste land. Hierin sijpelt iets door van de oude keltische spiritualiteit dat de in het hier-en-nu-levenden niet verder willen en kunnen met hun leven zonder de dierbaren aan gene zijde die in de afgelopen periode al in de oneindige liefde van God zijn binnen getreden. Hieruit spreekt: de generaties zijn met elkaar verbonden, en putten moed uit de liefdevolle en zorgzame inspanningen van hen die ons zijn voorgegaan.

‘s Middags staat ook de vesper in het teken van Allerheiligen. De evangelielezing voor deze zondag is Mattheus 5: De zaligsprekingen. Als psalm rijkt de liturgische traditie ons Psalm 34 aan. Tijdens de vesper klinkt een bewerking van deze psalm van Ko Zwanenburg. Als inleiding op de vesper zingen de zangers van de Vespercantorij de troostvolle anthem ‘God shall wipe away all tears’ (God zal alle tranen van de ogen afwissen) van de uit Wales afkomstige componist Karl Jenkins. Het Magnificat dat ten gehore wordt gebracht is van de Canadese componist Healey Willan. De gezongen zegenbede  ‘The Lord bless you and keep you’ is van de hand van John Rutter.

Gedachtenisdienst, aanvang:  10.00 uur  /  Vesper, aanvang:  17.00 uur.

Online meebeleven via kerkomroep.nl (geluid).

Liturgie:  via link op www.nicolaikerk.nl

.

Wilhelminakerk:  gedachtenisdienst

Op de eerste zondag van november vieren we traditiegetrouw Gedachteniszondag: we gedenken allen die ons door de dood ontvallen zijn en noemen de namen van de gemeenteleden die in het afgelopen jaar gestorven zijn. Ook worden hun nabestaanden uitgenodigd. Het zal een viering zijn met een ingetogen karakter, waarin voor ieder die dat wil, gelegenheid zal zijn om zelf de eigen overleden dierbaren te gedenken. Wij noemen in deze dienst de namen van onze gemeenteleden die in het afgelopen jaar zijn overleden.

Gedachtenisdienst, aanvang:  10.00 uur.

Online meebeleven via www.kerkomroep.nl (geluid).

Liturgie:  op verzoek via e-mail.

.

.

Gedachtenisdiensten in enkele andere protestantse wijkgemeenten in Utrecht.

.

Allerheiligen in de Torenpleinkerk (wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Vleuten-De Meern).

Viering, aanvang:  10.00 uur.

Mee te beleven via kerkdienstgemist.nl (beeld / geluid).

Liturgie:  op verzoek via e-mail.

.

Gedachteniszondag in de Tuindorpkerk (wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Utrecht).

Gedachtenisdienst, aanvang:  10.00 uur.

Mee te beleven via kerkomroep.nl (geluid).

Liturgie:  via link op www.tuindorpkerk.nl

.

Andere protestantse wijkgemeenten houden hun gedachtenisdienst drie weken later, op de zondag voor advent – de laatste zondag van het kerkelijk jaar – dit jaar op 22 november. Meer informatie t.z.t. via depup.nl > events. Ook deze zondag heeft allerlei namen: naast Gedachteniszondag en Eeuwigheidszondag, ook Zondag (van de) Voleinding. De oudste naam van allen:  Dodenzondag.

.

.

Bronnen:

Nieuwsbrieven van Kerk op Zuilen, do 22 okt.; Johannescentrumgemeente, vr 23 okt.; Domkerk, za 24 okt.; Wilhelminakerk, woensdag 28 okt.; Nicolaïkerk, zo 1 nov. 2020.

Websites:  janskerkgemeente en tuindorpkerk.nl

.

Extra leestips:

‘Katholieke’ Allerzielen is in opmars onder protestanten (Nederlands Dagblad, 1 nov. 2018)

Behoefte aan gedenken is dit jaar groter dan ooit (Protestantse Kerk, 26 okt. 2020)

.

.

.

Verkeerde gegevens?  Zijn er gegevens die niet kloppen, geef het door per e-mail naar:  a.havinga@protestant-utrecht.nl
.
De samensteller van deze overzicht heeft zijn best gedaan om ervoor te zorgen
dat alle gegevens in deze overzicht zo juist en volledig mogelijk is,
maar kan dit niet garanderen. Voor de meest actuele informatie,
raadpleeg de website van de desbetreffende wijkgemeente.
.

foto:  myriams fotos op pixabay.com

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons