17 nov 2020 | Evenementen

Gedachtenis omgekomen vluchtelingen (Eeuwigheidszondag, 22 nov.)

Geschreven door Andreas Havinga

Stilstaan bij hun leven. Hun namen noemen.

Vluchtelingen die aan de Europese grenzen zijn omgekomen staan centraal tijdens een herdenking in de Utrechtse Pieterskerk op Eeuwigheidszondag (22 november), de dag waarop veel protestantse kerken hun overledenen gedenken.

Elke dag slaan mensen op de vlucht voor honger, geweld en natuurrampen. Velen hopen in Europa een veilig heenkomen te vinden. Hun tocht is uitputtend en gevaarlijk. Telkens horen wij getallen van hen die onderweg zijn omgekomen. Stuk voor stuk mensen met een naam, een gezicht, een familie, een verhaal, een verlangen. Wij willen bij hun leven stil staan en hun namen noemen.

Open kerk (vanaf 14.00 uur).

Inwoners van Utrecht worden uitgenodigd ter gedachtenis aan hen tussen 14.00 en 17.00 uur een lichtje aan te steken in de Pieterskerk. Deze kaarsjes worden bij de kerk uitgedeeld. De Pieterskerk is in dit verband een veelzeggende plek. De gemeente is gesticht door mensen die, bedreigd vanwege hun geloof, eind zestiende eeuw Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden zijn ontvlucht.

Gedachtenisvesper (om 17.00 uur).

De herdenking in de Pieterskerk wordt afgesloten met een gedachtenisvesper, waarin namen van omgekomen vluchtelingen genoemd worden. Umarr Fofanah en Keon Mitchell, zelf vluchtelingen, zingen vanaf het hoogkoor, met muzikale medewerking door Henk Kraayeveld. De voorgangers zijn ds. Michiel Badry (Église Wallonne in de Pieterskerk), ds. Marieke Sillevis Smitt (diaconaal predikante voor en met ongedocumenteerde vluchtelingen in Utrecht) en ds. Mariska van Beusichem (protestantse wijkgemeente Kerk Utrecht-West).

Vanzelfsprekend worden gedurende de hele middag de coronamaatregelen in acht genomen. Daarom kunnen er helaas maar 30 mensen fysiek in de vesper aanwezig zijn. De vesper is te volgen via livestream op youtu.be

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons