16 feb 2023 | Nieuws, Pupjes

Ga mee op inspiratiereis naar de kathedraal in Chartres

Geschreven door Redactie

Reisdata: donderdag 29 juni t/m zondag 2 juli 2023.

Al zeven jaar lang leiden Jan Willem Kirpestein en Bart Gijsbertsen mensen de stilte in van de kathedraal te Chartres. Deze kathedraal is met zijn 176 gebrandschilderde ramen niet alleen één van de mooiste van Europa, het is ook de meest bijzondere.

Hoe langer je er vertoeft des te meer vragen hij oproept. Waarom staat deze kathedraal niet op het Oosten gericht, maar meer noordelijk? Waarom word je in het hoofdportaal begroet door profeten en koningen van Israel naast wijsgeren uit de Griekse en Romeinse oudheid? Waarom sta je bij binnenkomst gelijk voor een groot labyrint? Waaarom is in de krypte van deze kerk nooit iemand begraven en vind je in al die honderden afbeeldingen ook vrijwel nergens een kruis? Waarom werd deze kathedraal in slechts 25(!) jaar als één groot harmonisch geheel opgericht? Waarom zien we hier de evangelisten als kleuters op de schouders van profeten? Enzovoort.

Laat je door Bart en Jan Willem meevoeren naar de rijke achtergronden van deze kathedraal. Ze leiden je niet alleen langs de sculpturen maar vergasten je ook op bijhorende meditatieve inleidingen. De kathedraal en de wijsheid die zij verkondigt gaat voor je leven en zet aan het denken over onze plaats en roeping als mensen, vrouwelijk en mannelijk, in makro- en mikro-kosmos.

Al wandelend en luisterend – en ook genietend van het gezellige Chartres! – maak je ook zelf een reis van hoofd naar hart; een ‘reis naar binnen’, zoals bijvoorbeeld de secretaris van de Verenigde Naties Dag Hammerskjöld dat verwoordde.

Iedereen die deze reis ooit meemaakte, kerkelijk of niet, wel of niet gelovend, filosoof of mecanicien, kunstenaar of wetenschapper, ging met nieuwe inspiratie huiswaarts.

Kirpestein en Gijsbertsen zijn beiden predikant, consultant en ook auteur van diverse boeken. Hun eigen reis naar binnen beschreven ze in het boek Leven met de Stem.

Alle informatie over de reis naar Chartres vindt u op bartgijsbertsen.com

.

Foto door Mick Haupt via unsplash.com

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons