10 jun 2020 | Nieuws

Fysieke kerkdiensten voorzichtig hervat

Geschreven door Andreas Havinga

Zondag 7 juni was het zover. Dan vonden er op veel plekken weer fysieke kerkdiensten plaats. Weliswaar behoedzaam: met maximaal 30 bezoekers, veel richtlijnen, zonder zingen en zonder koffie achteraf.

Sommige gemeenten nodigden hiervoor een aantal personen uit, bij andere gemeenten kon men zich aanmelden, tot het maximum werd bereikt. De diensten waren daarnaast via internet te volgen. Andere gemeenten blijven hun kerkdienst voorlopig enkel digitaal aanbieden.

Vroeg bij zijn.

De Nicolaïkerk, de Nieuwe Kerk en de Lutherse Kerk zijn met fysieke kerkdiensten al begonnen op 7 juni. Wie de vieringen in de Nicolaïkerk wil bijwonen moet er vroeg bij zijn, namelijk op de voorafgaande woensdag. Wel is er voor gekozen om de diensten op zondagochtend te blijven uitzenden. Om technische redenen zijn de opnames op woensdagavond. Een klein aantal gemeenteleden mag daar aanwezig zijn. Zo kan er al worden geoefend met het nieuwe protocol.

In de Nieuwe Kerk zijn er deze maand twee bijzondere diensten – een doopdienst op 14 juni en een bevestigingsdienst op 21 juni. De verdeling van de beschikbare plaatsen wordt overgelaten aan de eigen verantwoordelijkheid van de gemeenteleden. In de Lutherse Kerk is er bijzondere aandacht voor jonge gezinnen in de dienst op 21 juni. Gezinnen met kinderen tot en met de basisschoolleeftijd worden dan gericht uitgenodigd voor de dienst.

Gebruiksplan.

Ook voor de zondagse vieringen in de Kerkboerderij (Protestantse Gemeente Leidsche Rijn) blijft het uitgangspunt voor de komende weken de online vieringen. Tijdens de dienst van 7 juni heeft een delegatie van de kerkenraad het gebruiksplan en reserveringssysteem getest. Vanaf 14 juni kunnen dan maximaal 30 personen aanwezig zijn bij de opnames voor de online vieringen. De kindernevendiensten blijven voorlopig nog alleen online plaatsvinden.

De regels voor fysieke deelname aan de diensten in de Torenpleinkerk in Vleuten zijn te lezen op de eigen website. De afgelopen weken heeft een werkgroep een plan opgesteld om in de nieuwe omstandigheden verantwoord kerkdiensten te kunnen houden. Dit plan wordt continu geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.

Proefvieringen.

In het Johannescentrum worden de fysieke kerkdiensten hervat op 14 juni met de eerste van twee ‘proefvieringen’. Er wordt met verschillende opstellingen geoefend – op 14 juni met de ene opstelling en op 21 juni met de andere. Om goed te kunnen vergelijken wat wel en niet werkt, wordt aan de deelnemers gevraagd om beide vieringen bij te wonen.

Vanaf 14 juni gaat ook het Citypastoraat Domkerk de deuren voor diensten beperkt openen. In de dienst van 7 juni werd de gang van zaken geoefend met de vrijwilligers die dit in goede banen leiden. Voor de zondagen 14, 21 en 28 juni kunnen per dienst 30 mensen een plaats reserveren. Deze diensten worden op de zaterdagen voorafgaand opgenomen. In juni mag men maximaal één dienst bijwonen, vanwege de beperkte beschikbaarheid.

De Wilhelminakerk begint op 21 juni met een dienst waar naast de uitvoerenden nog 20 mensen in de kerkzaal aanwezig mogen zijn. De kerkenraad is druk bezig om de landelijke richtlijnen te vertalen in een protocol voor de eigen gemeente.

Goed bevallen.

De eerste fysieke bijeenkomsten in de Jacobikerk zijn geen kerkdiensten, maar twee introductieavonden voor nieuwe leden, op de dinsdagen 23 en 30 juni. Wel is het streamen van de diensten zo goed bevallen, dat men de diensten op een goede manier wil blijven registreren en online uitzenden, ook nadat de beperkingen zijn opgeheven.

De Oecumenische Janskerkgemeente gaat tot 12 juli door met het opnemen en uitzenden van de vieringen, zonder bezoekers. En daarna? “Ook als we weer de kerk in mogen, willen we de vieringen blijven uitzenden met goede beeld- en geluidskwaliteit.“

Streven.

De kerkzalen van sommige gemeenten zijn zelfs te klein voor het maximum aantal deelnemers volgens de richtlijnen voor juni. In de Wijkplaats (Kerk Utrecht-West) is er ruimte voor de uitvoerenden van de online diensten en maar twee extra gasten of één gezin. Voor de lange termijn heeft Kerk Utrecht-West een commissie gestart die gaat kijken hoe de wijkgemeente de diensten gaat vieren.

Kerk op Zuilen gaat geen fysieke vieringen houden voor begin september. In de Oranjekapel is er ruimte voor hooguit zo’n 20 personen volgens de nieuwe richtlijnen. Het streven is om de online diensten zoveel mogelijk voort te zetten, met behoud van de variatie in de diensten. Opvallend attent van Kerk op Zuilen: “We doen ons best om zoveel mogelijk niet-digitale gemeenteleden een viering te laten zien / meemaken.”

Open voor bezinning.

Een aantal gemeenten gaan open voor individuele bezoekers, soms in plaats van nu al met fysieke kerkdiensten te beginnen. Als er meer dan 30 belangstellenden zijn, wordt er gevraagd om even te wachten tot er weer ruimte is.

De Domkerk is open voor mensen die een kaarsje willen branden of een moment van bezinning zoeken. Dit is mogelijk elke dag van de week behalve zaterdag, tussen 12.00 en 15.00 uur. Vooralsnog kan de Domkerk niet worden bezocht voor de museale functie.

In De Meern is de Marekerk iedere dag open van 14.00 tot 16.00 uur. Gelegenheid voor ontmoeting, rust en stilte, en om een kaarsje aan te steken.

De Tuindorpkerk is wekelijks open op zaterdag van 10.00 tot 11.30 uur. Kaarsen branden, er is muziek (maar geen levende). Rust en contemplatie vinden, even nadenken over God, over jezelf en over de wereld.

 

Foto door Wim Verkerk:  ‘Tuindorpkerk coronaproof’. Gepubliceerd hier met toestemming.

 

fah, 10 juni 2020

 

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons