25 aug 2023 | Evenementen, Kunst, Uitgelicht

Festival Oude Muziek – oude muziek in een nieuw jasje

Geschreven door Redactie

Vrijdag 25 augustus t/m zondag 3 september.

Het Festival Oude Muziek Utrecht is het grootste festival in zijn soort ter wereld. Eind augustus is de Utrechtse binnenstad tien dagen lang het centrum van de internationale oudemuzieksector. In meer dan 250 concerten en evenementen presenteert het Festival Oude Muziek Utrecht sinds de eerste editie in 1982 repertoire uit middeleeuwen, renaissance en barok, aan een spectaculair groeiend publiek van inmiddels meer dan 70.000 bezoekers. De internationale wereldtop staat tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht broederlijk naast jong talent, dat onder meer aan bod komt en wordt begeleid tijdens een reeks van 70 fringeconcerten.

Overzicht van concerten in of dichtbij kerken.

Festivalthema: ‘Revival’.

Met het festivalthema Revival zoomen we in op oude muziek als erfgoed én als erfenis van de beweging die vanaf de negentiende eeuw de heropleving van historische repertoires, instrumenten en interpretatie ontketende.
De ambitie om het verleden te her-scheppen is best merkwaardig voor een levende muziekcultuur – al wordt er ook in de architectuur, de literatuur en het theater gretig gerecycled. Het blijkt des mensen te zijn: kijken naar gisteren om vandaag beter te beleven en morgen te sturen.
Het verleden kan mooi zijn, het kan ontsnapping bieden aan de sleur van alledag en het kan ons laten dromen. Het is ook een machtig propagandamiddel om ideologieën te legitimeren, of ze nu nostalgisch of progressief zijn. Daarom kijken we in deze festivaleditie door verschillende lenzen heen: om via het verleden de wereld van vandaag beter te begrijpen.

Meer informatie over het festival op oudemuziek.nl > festival

Gerelateerde verhalen

Meer

Veertig dagen in de Tuin

De veertigdagentijd is een tijd van bezinning. We leven toe naar Pasen, het feest van hoop en een nieuw begin. Juist nu is het belangrijk hoop te bieden aan mensen die wat extra aandacht goed kunnen gebruiken. Mensen die aan de rand van de samenleving zijn terecht...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons